Technologie budov, Smart Cities, Inovace | 22. 11. 2017

Siemens oceněn v soutěži Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2016

Český Siemens získal cenu poroty v soutěži Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku (ČEEP) 2016 za projekt implementace platformy komplexního řízení budov Desigo CC v nové budově CIIRC ČVUT v Praze. Cenu si firma odnesla v kategorii Technologie a inovace. Slavnostní předávání cen 15. ročníku soutěže ČEEP proběhlo právě v budově CIIRC.

Jedná se o vůbec první instalaci platformy pro komplexní řízení budov Desigo CC v České republice. Ve světě ji již přitom využívá mnoho objektů, od laboratoří, přes hotelové a kancelářské komplexy, nemocnice až strategicky důležité objekty. Jsme rádi, že se ČVUT rozhodlo investovat do nejnovějších technologií, jelikož si tak výjimečná budova komplexní řízení tohoto typu zaslouží,” říká Uwe Tilzen, ředitel divize Building Technologies Siemens ČR a dodává: „Dle průzkumů dnes budovy představuji přibližně 40 % světové spotřeby energií a stále více tak nabývá na důležitosti jejich energetická účinnost a udržitelnost. Desigo CC je naší vlajkovou lodí, která snižuje spotřebu energií a zároveň udržuje dokonalé prostředí pro obyvatele budov s minimálními požadavky na jejich správce.

O systému Desigo CC

Lidé tráví uvnitř budov naprostou většinu života, což ovlivňuje i jejich požadavky na způsob práce, komfort a fungování budovy. Vytvořit komfortní, bezpečné prostředí a dosáhnout maximálně efektivního provozu budovy je proto výzvou. Desigo je modulární řešení, které splňuje všechny tyto nároky a přispívá tak ke spokojenosti uživatelů budov a zvyšuje tak jejich produktivitu a spokojenost. Díky využívání otevřených standardů navíc výrazně chrání investici.

Platforma Desigo CC splňuje náročné požadavky kladené na řízení, regulaci a monitorování vzduchotechniky, vytápění, chlazení, osvětlení a zastínění. Krom integrace všech řídicích a kontrolních funkcí v budově, dokáže zajistit vytvoření optimálních podmínek pro výzkum i výrobu, a zároveň i bezpečnost a ochranu vysoce citlivých pracovišť dle nejpřísnějších kritérií.

Díky své škálovatelnosti a modularitě je možné Desigo využít pro automatizaci, řízení, dohled a optimalizaci provozu jedné nebo více technologií v budovách různých velikostí. Díky kompletnímu portfoliu řídí Desigo zdroje tepla a chladu i jednotlivé místnosti a prostory a navíc nabízí také nejflexibilnější řídicí systém pro správu budovy (BMS).

Technologie Siemens pro CIIRC

V budově A Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, která vznikla jako novostavba, instaloval Siemens:

• Centrální nadřazený dispečerský systém Desigo CC
  • Počet datových bodů podstanic Desigo PX cca 2 500
  • Integrace a ovládání chladících jednotek Carrier
  • Integrace čidel kvality vzduchu
  • Integrace, ovládání a monitorování cca 6 000 ks svítidel vč. nouzových svítidel
  • Integrace, ovládání a monitorování cca 3 000 kusů koncových prvků KNX
  • Integrace, ovládání a monitorování žaluzií (pouze v objektu A)
  • Odvětrání hasiva z GHZ
  • Ovládání vazeb mezi systémem MaR a AV technikou

Siemens Building Technologies vytváří perfektní místa pro život

V Siemens věříme, že místa, kde trávíme čas, ovlivňují náš život. V  dnešní době tráví lidé téměř 90 % času v budovách – nejen v doma, ale hlavně v kancelářích, výrobních halách, školách, nemocnicích, domovech důchodců apod. Cílem divize Building Technologies Siemens je udělat z nich to nejlepší místo pro život. Naše výrobky a řešení pomáhají vytvořit takové prostředí, ve kterém se lidé mohou cítit bezpečně a pohodlně, aby mohli žít život, jaký chtějí. Tato inteligentní řešení zvyšující efektivitu a pohodlí budov výrazně přispívají i k budování tzv. chytrých měst. Více na http://www.siemens.cz/perfectplaces

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com