Technologie budov, Smart Cities | 22. 01. 2018

Siemens nástěnná nabíjecí stanice nově instalována v nejvýchodněji položeném městě ČR

Dne 17. ledna 2018 proběhlo slavnostní předání první veřejné nástěnné nabíjecí stanice Siemens pro nejvýchodněji položené město v ČR, Jablunkov. Nabíječka Siemens je veřejnosti k dispozici na budově SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov a instalovala ji společnost Elektro-projekce s.r.o. v rámci dotačního programu Soutěž o nejlepší chytrá řešení v Moravskoslezském kraji pro rok 2017. Jedná se o další z celkem 10 nabíjecích stanic Siemens v  Moravskoslezském regionu – ty lze najít např. ve Frýdku Místku, Havířově, Frenštátě pod Radhoštěm, Opavě atd.

„Všechny nabíjecí stanice jsou v užívání od 1. ledna 2018 a jsou provozovány první rok na náklady Moravskoslezského kraje (MSK) a naší společnosti.“ říká Ondřej Vlček, jednatel společnosti Elektro-projekce s.r.o. a doplňuje: „Zapojit se do Soutěže o nejlepší chytrá řešení s nabíjecími stanicemi jsme se rozhodli i z důvodu toho, že bychom chtěli přispět ke zlepšení životního prostředí v MSK, které, jak je všeobecně známo, patří k těm nejzatíženějším v rámci České republiky. Doufáme, že tímto krokem rozvoj elektromobility podpoříme a získáme tak více příznivců a uživatelů.“

„Jsme rádi, že si společnost Elektro-projekce s.r.o. vybrala do projektu právě společnost Siemens a její řešení. Snižování emisí CO2 a ochrana životního prostředí není pouze vizí velkých soukromých korporací, ale postupně prochází celou společností. Naším cílem je vybudování sítě dobíjecích stanic po celé ČR a podpora elektromobility jako takové. Lidé mají k elektromobilům kvůli kratší dojezdové vzdálenosti často negativní vztah. To bychom chtěli kvalitní sítí dobíjecích stanic změnit. Motivuje nás k tomu i závazek společnosti Siemens, která globálně usiluje o neutrální uhlíkovou stopu do roku 2030. Toho bez elektromobilů nedosáhneme,“ říká Ivo Hykyš, Head of e-charging/e-mobility společnosti Siemens ČR.

Jednou z podmínek MSK bylo pravidelné podávání reportů o vytíženosti nabíjecích stanic, poskytování dat o časech využívání stanic, spotřebě kW, typu uživatelů apod. Všechna data jsou analyzována přes aplikaci Evmapy, přes kterou se uživatelé k jednotlivým stanicím a odběrům, nejen v rámci tohoto projektu, hlásí. Z těchto analýz bude kraj vycházet při plánování dalších kroků v oblasti elektromobility. Celkový přehled včetně vytíženosti všech deseti nabíjecích stanic najdete na webových stránkách www.krajskenabijecky.cz.

Nástěnná nabíjecí stanice Siemens, tzv. wallbox

Wallboxy jsou určeny pro pevnou instalaci v garážích, nákupních centrech, na menších parkovištích a na místech splňujících podmínky elektrického krytí IP 56. Instalace nástěnné nabíjecí stanice nevyžaduje žádný specifický zásah do domovní rozvodné sítě. Wallbox může být vybaven řídícím vstupem pro HDO signál pro nabíjení levnějším nočním proudem, díky čemuž je provoz automobilu, ve srovnání s automobily s benzinovými nebo naftovými motory, ještě výhodnější.

Například nabíječka VersiCharge IEC dokáže nabít baterii elektromobilu z 0 na 100 % za přibližně 1 až 4,5 hodiny dle typu vozidla. Vstupní příkonový proud je možné limitovat při uvedení do provozu. Nabíjecí proces se dá přerušovat/povolovat pomocí vzdáleného signálu (HDO, přístupový systém, energetický management). Tento typ je vybaven konektorem typu 2 (IEC 62196) Mennekes, na kabelu o délce 7 m.

Siemens – E-mobilita a chytrá města

Díky rostoucímu počtu obyvatel ve městech, globalizaci a změně klimatu se po celém světě dostávají do středu dění tzv. smart cities, chytrá města. Siemens dokáže inteligentní řešení integrovat do infrastruktury měst a obcí a úspěšně tak posílit efektivitu budov, dopravy i energetických systémů. Tyto kroky vedou ke zlepšení kvality života obyvatel měst a obcí, díky použití nejmodernějších technologií, mezi které patří také elektronabíječky pro osobní i městskou hromadnou dopravu, dochází ke zvyšování efektivity, bezpečnosti, ekonomické konkurenceschopnosti, tvorbě příjemného a zdravého prostředí pro život. Pro další informace navštivte www.siemens.cz/chytramesta

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com