Energetika, Smart Cities | 05. 11. 2018

Siemens na veletrhu e-SALON představí komplexní řešení infrastruktury pro elektromobily

Český Siemens se zúčastní prvního ročníku veletrhu elektromobility

e-SALON, kde představí komplexní řešení pro infrastrukturu nabíjení elektromobilů, včetně řešení pro akumulaci energie. Veletrh e-SALON se koná na výstavišti PVA EXPO v pražských Letňanech ve dnech 15. až 18. listopadu 2018. Siemens představí:

• Stejnosměrné nabíjecí stanice
  • Nástěnné nabíjecí stanice
  • E-Car Operation Center – systém pro správu nabíjecí infrastruktury
  • Systém pro akumulaci elektrické energie SIESTORAGE
  • Obytná dodávka Volkswagen Bull-E

Stánek společnosti Siemens najdou návštěvníci veletrhu pod číslem A12 v hale č. 3. Vedle nabíjecí infrastruktury bude lákadlem stánku také historická obytná dodávka Volkswagen T2, přezdívaná Bulli. V Praze bude k vidění unikátní prototyp, obytný vůz, který byl v roce 2017 přestavěn na elektromobil a získal nové jméno, Bull-E. Legendární vozidlo má nyní, díky bateriím s kapacitou 46 kWh, dojezd až 200 km a dokáže vyvinout maximální rychlost 120 km/h.

Nabíjecí stanice Siemens

Rychlonabíjecí stanice 50 kW nabízí široký rozsah výstupního napětí na stejnosměrných konektorech – 30 až 920 V. Díky tomu dokáže efektivně nabíjet elektromobily s různou úrovní palubního napětí trakční baterie, které odpovídá technickým požadavkům nových typů elektromobilů připravovaných pro uvedení na trh od příštího roku a autobusům s více než DC 800 V.

Nástěnné nabíjecí stanice, takzvané wallboxy, jsou určeny pro pevnou instalaci v osobních garážích, nákupních centrech, na menších parkovištích a dalších vhodných místech. Instalace nástěnné nabíjecí stanice nevyžaduje jakýkoli zásah do domovní rozvodné sítě (AC 400 V, 16 A). Wallbox může být vybaven řídícím vstupem pro HDO signál, který reaguje na levnější noční proud, provoz elektromobilu je pak ve srovnání s automobily s benzinovými nebo naftovými motory ještě levnější.

Systém pro správu nabíjecí infrastruktury

E-car Operation Center je komplexní platforma vyvinutá společností Siemens zaměřená na správu nabíjecí infrastruktury a poskytování předzpracovaných dat navazujícím systémům, které s nimi dále pracují (vyúčtování, telematika apod.).

Systém může jakákoliv firma nebo jiný subjekt zapojený do procesů, které souvisí s elektromobilitou: poskytovatelé nabíjecích služeb, provozovatelé nabíjecích stanic, operátoři na volném trhu s energiemi a distributoři elektrické energie, samosprávy, dopravní společnosti a výrobci automobilů. Systém E-car Operation Center mohou využít i koncoví uživatelé.

Systém pro akumulaci elektrické energie

SIESTORAGE, systém pro akumulaci elektrické energie od Siemens, se skládá z modulárního bateriového systému využívajícího nejnovější modely výkonových lithium-iontových baterií, nejmodernější spínací a výkonové techniky, modulu pro vyvedení výkonu, vývodového transformátoru a řídicího systému Simatic. Jedná se o modulární systém s výkonem od jednoho do desítek megawattů.

Zařízení se zpravidla dodává v kontejnerovém provedení. Kontejnery jsou podle potřeb použitých technologií vybaveny klimatizací, elektro-instalací a zařízením pro požární bezpečnost podle místních požadavků. Kontejnerové řešení také usnadňuje dopravu na staveniště, minimalizuje montážní práce v místě realizace a umožňuje umístit SIESTORAGE v různých lokalitách.

Více informací o řešeních společnosti Siemens pro elektromobilitu naleznete zde: https://www.siemens.com/cz/cz/home/products/elektromobilita.html

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.