Energetika, Smart Cities | 16. 11. 2018

Siemens na veletrhu e-SALON: nabíjecí stanice a akumulace elektrické energie

S rozvojem elektromobility a rostoucím počtem dobíjecích stanic budou vznikat problémy s dodatečnou kapacitou stávajícího vedení a trafostanic, a to jak na úrovni distribuce, tak v rámci lokálních distribučních soustav. Společnost Siemens nabízí řešení v podobě bateriového akumulačního systému.

Přestože se očekává, že v městském provozu budou elektromobily k nabíjení využívat především nízkovýkonové dobíjecí terminály, a to v průběhu celého dne, z důvodu velkého množství elektromobilů se nevyhneme požadavkům na pokrytí výkonových špiček v lokalitách se zvýšeným počtem parkovacích míst. Bude se jednat zejména o developerská a obchodní centra. Stejně tak bude budovaná infrastruktura rychlonabíjecích stanic stále více narážet na omezenou kapacitu distribuční soustavy v místech připojení.

Vhodným řešením, jak minimalizovat nároky na distribuční a lokální sítě je instalace akumulačního systému, ideálně v kombinaci s obnovitelnými zdroji energie (OZE), které prohlubují ekologický význam elektromobilů. Společnost Siemens nabízí systém pro akumulaci elektrické energie, který umožnuje využití různých typů baterií ve spojení s OZE. Jedná se o modulární systém s výkonem od 30 kW do výkonu jednotek megawatt.

Mezi výhody tohoto řešení patří rychlý čas odezvy na změny v distribučních a přenosových sítích, zaručená kvalita elektrické energie a vysoká celková účinnost dosahující 85 %. Zařízení se zpravidla dodává v kontejnerovém provedení. Kontejnery jsou podle potřeb použitých technologií vybaveny klimatizací, elektro-instalací a zařízením pro požární bezpečnost podle místních požadavků. Kontejnerové řešení také usnadňuje dopravu na staveniště a minimalizuje montážní práce v místě realizace.

Fluence

Akumulační technologie Siemens využívají globální zázemí společnosti Fluence, která vznikla 1. ledna 2018. Jedná se o společný podnik Siemens AG a americké firmy AES. Fluence se zaměřuje na trh skladování elektřiny a kombinuje know-how obou společností – ke dnešnímu dni Fluence získal zakázky na 70 projektů bateriových úložišť o celkové velikosti více než 600 MW, což tvoří 1/5 celkového světového instalovaného výkonu těchto řešení. Tato kapacita zahrnuje i výstavbu největšího lithiointového úložiště na světě, Alamitos poblíž San Diega v Kalifornii (100 MW / 400 MWh).

Připojte se k nám na Facebooku (www.facebook.com/SiemensCZ nebo na Twitteru (@SiemensCzech, @chytramesta). Více informací o výzkumu a vývoji naleznete na www.siemens.cz/press/inovace-a-zajimavosti

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.