Technologie budov, Smart Cities | 26. 02. 2020

Siemens na veletrhu Aquatherm představí řešení pro flexibilní řízení chytrých budov, domů a bytů

Siemens Desigo

Na veletrhu Aquatherm, který startuje 3. března v areálu PVA EXPO v pražských Letňanech, společnost Siemens představí nabídku řešení pro řízení chytrých budov, domů a bytů. Kromě systémů Desigo nebo SiHome si návštěvníci stánku Siemens budou moci prohlédnout novinku v podobě chytrého termostatu s bezdrátovou komunikací a další zajímavá řešení.

Siemens na svém stánku v hale 2D ukáže, jak lze díky vhodné kombinaci technických zařízení nejlépe dosáhnout požadovaného komfortu při maximálně efektivním provozu celé budovy bez nutnosti neustálých uživatelských zásahů.

Řešení na míru požadavkům českého zákazníka

Uživatelům, kteří požadují efektivní řízení a monitorování rodinného domu nebo bytu – od vytápění, chlazení a větrání po žaluzie nebo například osvětlení – Siemens na veletrhu představí řešení SiHome. „Díky propojení s technologiemi budovy je systém SiHome schopen zajistit optimální provoz z pohledu spotřeby energií a šetřit tak náklady. SiHome si poradí i s řízením fotovoltaické elektrárny na střeše domu, ukládáním i spotřebou vyrobené energie. Zároveň je připraven na rozvoj elektromobility a nabízí kompaktní řešení pro nabíjení elektromobilů,“ říká Petr Martinec, ředitel obchodního úseku Building Products společnosti Siemens.

Systém byl navržen s důrazem na uživatelskou přívětivost a je výsledkem dlouhodobých zkušeností s potřebami českých uživatelů. SiHome je řešení založené na celosvětovém komunikačním standardu KNX, který byl vyvinut speciálně pro automatizaci domů a budov. Více na www.siemens.cz/sihome.

Dalším z vystavovaných řešení bude flexibilní řídicí systém pro moderní

a energeticky efektivní budovy Desigo. Společnost Siemens má ve svém portfoliu pro oblast řízení budov širokou nabídku produktů a řešení pro malé, střední i velké budovy. Modulární systém Desigo lze využít pro automatizaci, řízení, dohled

a optimalizaci provozu jedné nebo více technologií v budovách různých velikostí. Díky kompletnímu portfoliu řídí Desigo zdroje tepla a chladu i jednotlivé místnosti,

a navíc nabízí také nejflexibilnější řídicí systém pro správu budovy. Více informací

o systému Desigo najdete na https://www.siemens.cz/desigo/.

Česká veletržní premiéra chytrého termostatu s bezdrátovou komunikací

Na veletrhu bude připravena také ukázka rodiny chytrých termostatů Siemens. Disponují řadou ovládacích funkcí od časových programů, volby různých režimů, přes regulaci relativní vlhkosti a monitoring kvality vzduchu až po funkci geofencingu a mnoho dalšího. Zařízení jsou vybavena adaptivním algoritmem, který určí tu nejlepší strategii vytápění pro dosažení požadované úrovně komfortu při maximální energetické účinnosti. Novinka – chytrý termostat RDS110.R – disponuje Wi-Fi připojením, lze ji ovládat pomocí mobilní aplikace a díky komunikaci BACnet je možná integrace termostatu do nadřazeného řídicího systému budovy. Více na www.siemens.cz/chytry-termostat.

Minimální spotřeba energie a zdravé vnitřní prostředí

Lidé tráví v budovách 80 až 90 % času, a kromě energetické náročnosti je třeba věnovat pozornost také kvalitě vnitřního prostředí. Komplexní pohled společnosti Siemens na komfort vnitřního prostředí budov si budou moci návštěvníci veletrhu vyslechnout i v rámci konference SRI 100 % v hale 2D ve středu 4. března od 12:30 a ve čtvrtek 5. března od 11:40. Vstup na přednášku je zdarma a bez nutné registrace.

Více informací o prezentovaných řešeních, funkcích a výhodách systémůa produktů najdete na www.siemens.cz/bt

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.