Technologie budov, Smart Cities | 26. 02. 2020

Siemens na veletrhu Aquatherm představí řešení pro flexibilní řízení chytrých budov, domů a bytů

Siemens Desigo

Na veletrhu Aquatherm, který startuje 3. března v areálu PVA EXPO v pražských Letňanech, společnost Siemens představí nabídku řešení pro řízení chytrých budov, domů a bytů. Kromě systémů Desigo nebo SiHome si návštěvníci stánku Siemens budou moci prohlédnout novinku v podobě chytrého termostatu s bezdrátovou komunikací a další zajímavá řešení.

Siemens na svém stánku v hale 2D ukáže, jak lze díky vhodné kombinaci technických zařízení nejlépe dosáhnout požadovaného komfortu při maximálně efektivním provozu celé budovy bez nutnosti neustálých uživatelských zásahů.

Řešení na míru požadavkům českého zákazníka

Uživatelům, kteří požadují efektivní řízení a monitorování rodinného domu nebo bytu – od vytápění, chlazení a větrání po žaluzie nebo například osvětlení – Siemens na veletrhu představí řešení SiHome. „Díky propojení s technologiemi budovy je systém SiHome schopen zajistit optimální provoz z pohledu spotřeby energií a šetřit tak náklady. SiHome si poradí i s řízením fotovoltaické elektrárny na střeše domu, ukládáním i spotřebou vyrobené energie. Zároveň je připraven na rozvoj elektromobility a nabízí kompaktní řešení pro nabíjení elektromobilů,“ říká Petr Martinec, ředitel obchodního úseku Building Products společnosti Siemens.

Systém byl navržen s důrazem na uživatelskou přívětivost a je výsledkem dlouhodobých zkušeností s potřebami českých uživatelů. SiHome je řešení založené na celosvětovém komunikačním standardu KNX, který byl vyvinut speciálně pro automatizaci domů a budov. Více na www.siemens.cz/sihome.

Dalším z vystavovaných řešení bude flexibilní řídicí systém pro moderní

a energeticky efektivní budovy Desigo. Společnost Siemens má ve svém portfoliu pro oblast řízení budov širokou nabídku produktů a řešení pro malé, střední i velké budovy. Modulární systém Desigo lze využít pro automatizaci, řízení, dohled

a optimalizaci provozu jedné nebo více technologií v budovách různých velikostí. Díky kompletnímu portfoliu řídí Desigo zdroje tepla a chladu i jednotlivé místnosti,

a navíc nabízí také nejflexibilnější řídicí systém pro správu budovy. Více informací

o systému Desigo najdete na https://www.siemens.cz/desigo/.

Česká veletržní premiéra chytrého termostatu s bezdrátovou komunikací

Na veletrhu bude připravena také ukázka rodiny chytrých termostatů Siemens. Disponují řadou ovládacích funkcí od časových programů, volby různých režimů, přes regulaci relativní vlhkosti a monitoring kvality vzduchu až po funkci geofencingu a mnoho dalšího. Zařízení jsou vybavena adaptivním algoritmem, který určí tu nejlepší strategii vytápění pro dosažení požadované úrovně komfortu při maximální energetické účinnosti. Novinka – chytrý termostat RDS110.R – disponuje Wi-Fi připojením, lze ji ovládat pomocí mobilní aplikace a díky komunikaci BACnet je možná integrace termostatu do nadřazeného řídicího systému budovy. Více na www.siemens.cz/chytry-termostat.

Minimální spotřeba energie a zdravé vnitřní prostředí

Lidé tráví v budovách 80 až 90 % času, a kromě energetické náročnosti je třeba věnovat pozornost také kvalitě vnitřního prostředí. Komplexní pohled společnosti Siemens na komfort vnitřního prostředí budov si budou moci návštěvníci veletrhu vyslechnout i v rámci konference SRI 100 % v hale 2D ve středu 4. března od 12:30 a ve čtvrtek 5. března od 11:40. Vstup na přednášku je zdarma a bez nutné registrace.

Více informací o prezentovaných řešeních, funkcích a výhodách systémůa produktů najdete na www.siemens.cz/bt

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com