Průmysl, Industry 4.0 | 11. 09. 2018

Siemens na MSV představí digitální řešení pro celý životní cyklus stroje

Společnost Siemens ČR se již po 60. představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2018. Představí komplexní řešení pro zvýšení efektivity výroby, které pokrývá celý životní cyklus výrobku od jeho návrhu přes výrobu až po servis. Pod heslem „Digitální dvojče zrychlí vaši výrobu“ prezentuje jedinečný, 15x zmenšený model horizontální vyvrtávačky HCW 4S od Škoda Machine Tool a jeho digitální dvojče. Siemens ukáže také přínos aditivní výroby a ve veletržní premiéře uvede platformu pro internet věcí MindSphere.

• Příběh stroje v pěti krocích: technologie Siemens pro celý životní cyklus
  • Unikátní funkční model 15 x zmenšené horizontální vyvrtávačka HCW 4S od Škoda Machine Tool a digitální dvojče reálného stroje
  • Montážní stroj a jeho digitální dvojče
  • Reálné přítlačné křídlo Bugatti Chiron vyrobené aditivní technologií
  • Veletržní premiéra MindSphere – otevřeného operačního systému pro průmyslový internet věcí

Siemens na svém stánku představí návštěvníkům příklady, jak mohou výrobci či uživatelé strojů s využitím vhodných softwarových nástrojů efektivně navrhovat, provozovat i spravovat svá strojní zařízení. S pomocí digitálního dvojčete výrobku, stroje, ale i celé výrobní linky lze analyzovat a simulovat celý životní cyklus produktu a jednotlivé kroky realizovat co nejefektivněji. Ty zahrnují návrh výrobku a jeho optimalizaci, přípravu výroby, zprovoznění výroby, měření jejího výkonu, vzdálené sledování a vyhodnocování. „Siemens je v současné době jediná společnost na trhu, která dokáže kompletně obsáhnout celý hodnotový řetězec a nabídnout efektivní nástroje pro výrobce i uživatele všech zařízení,“ vysvětluje Tomáš Duba, ředitel úseku Řídicí systémy a pohony pro obráběcí a speciální stroje a roboty společnosti Siemens.

Ačkoliv výrobce zařízení i jeho uživatel potřebují v průběhu životního cyklu výrobku jiné softwarové i hardwarové nástroje, Siemens dokáže oběma nabídnout řešení, která spolehlivě fungují, výrazně zvyšují efektivitu a jsou navzájem kompatibilní. „Všechny tyto výhody budeme demonstrovat na kompletním výrobním stroji firmy Bozhon a horizontální vyvrtávačce HCW 4S od společnosti Škoda Machine Tool. Oba stroje mají vytvořené digitální dvojče, jehož virtuální zprovoznění včetně sběru a vyhodnocování dat na platformě MindSphere – otevřeném operačním systému pro průmyslový internet věcí (IoT) – výrazně zvyšuje efektivitu daného přístupu,“ doplňuje Tomáš Duba.

Co návštěvníci uvidí v expozici Siemens:

Příběh stroje v pěti krocích

Ukázka komplexního řešení společnosti Siemens pro zvýšení efektivity výroby, které pokrývá celý životní cyklus výrobku od jeho návrhu přes výrobu až po servis. Řešení je unikátní ve své komplexnosti, která pomáhá jak výrobcům strojů, tak jejich uživatelům optimalizovat proces od návrhu po realizaci produktu.

Pět fází života stroje představuje řešení Siemens, která umožňují všechny s nimi spojené úkoly dělat s maximální časovou a finanční efektivitou.

Model jako živý

S novými řešeními Siemens pro CNC stroje se letos budou moci návštěvníci veletrhu seznámit prostřednictvím horizontální vyvrtávačce HCW 4S od společnosti Škoda Machine Tool. I když reálný stroj dosahuje výšky 10 metrů, do expozice se vejde: vše ukáže unikátní funkční model (v poměru 1:15) a digitální dvojče. Reálný stroj, model i digitální dvojče totiž ovládá stejný řídicí systém Sinumerik.

Jak se tiskne Bugatti Chiron

Nové křídlo vozů Bugatti Chiron je o polovinu lehčí než dřív a zároveň stejně pevné. A to jen díky simulačním programům od Siemens PLM Software, titanovým komponentům z 3D tiskárny a vyztuženým trubicím z karbonových vláken. Návštěvníci stánku Siemens si mohou opravdové křídlo na vlastní oči prohlédnout.

MindSphere, otevřený operační systém pro průmyslový internet věcí (IoT)

Otevřená cloudová platforma MindSphere pro IoT doplněná o reálné aplikace českých i světových partnerů Siemens je veletržní novinkou letošního ročníku. Sběrem dat a inteligentní komunikací mezi stroji zvyšuje jejich efektivitu, umí optimalizovat výrobu a šetří peníze.

Seznamte se: montážní stroj a jeho dvojče

Digitální dvojče může zkrátit čas potřebný pro výrobu nového stroje až o třetinu. Montážní stroj čínského výrobce firmy Bozhon kompletuje mobilní telefony. Vznikal tak, že zatímco v Německu navrhovali a uváděli do provozu jeho virtuální podobu, reálného dvojníka zatím paralelně vyrobili v Číně.

Servis budoucnosti

Chytré hodinky obsluze zobrazí zprávu o poruše stroje, takže může okamžitě zjednat nápravu. Technik se přes čárový kód stroje připojí do systému a vidí celou jeho servisní historii. Utopie? Ne.

Tuto službu zajistí propojení systému pro údržbu Comos MRO a aplikace Condition Monitoring.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.