Doprava a logistika | 19. 08. 2021

Siemens Mobility poprvé dodá vícesystémové elektrické lokomotivy Vectron společnosti Railpool

• 20 vícesystémových interoperabilních elektrických lokomotiv Vectron MS s maximální flexibilitou
  • Plánovaný provoz v jedenácti evropských zemích podél východního koridoru
  • Dodávky budou zahájeny již v březnu 2022

Společnost Railpool, jedna z předních evropských společností nabízející pronájmem kolejových vozidel, si objednala 20 vícesystémových lokomotiv Vectron MS od společnosti Siemens Mobility. Lokomotivy jsou určeny pro provoz v jedenácti zemích východního koridoru (Německo, Rakousko, Polsko, Chorvatsko, Česko, Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Srbsko). Lokomotivy budou dodány v několika etapách počínaje březnem 2022. Vozidlový park společnosti Railpool v současné době tvoří více než 400 lokomotiv včetně 33 jednosystémových elektrických lokomotiv Siemens. Po dodání vozidel z této první objednávky na vícesystémové elektrické lokomotivy od společnosti Siemens Mobility bude provozovat Railpool celkem 53 lokomotiv Siemens.

"Jsme hrdí na to, že Railpool poprvé zařazuje do svého vozového parku vícesystémové elektrické lokomotivy Vectron od společnosti Siemens Mobility. Naše lokomotiva Vectron je nejenom symbolem spolehlivosti a vysokého výkonu, což jsou vlastnosti, které plně odpovídají potřebám přeshraniční železniční dopravy v Evropě. Jméno Siemens Mobility je symbolem blízkosti k zákazníkovi a včasných dodávek," řekl Albrecht Neumann, generální ředitel pro kolejová vozidla společnosti Siemens Mobility.

Torsten Lehnert, generální ředitel společnosti Railpool, uvedl: "Naše první vícesystémové lokomotivy Vectron umožní našim zákazníkům přepravovat náklad a cestující v jedenácti zemích na východním koridoru. V kombinaci s naší obvyklou úrovní kvality služeb Railpool vytvoříme atraktivní nabídku pro železniční dopravní společnosti, která uspokojí jejich potřeby v oblasti nákladní i osobní dopravy na jednom z nejdůležitějších evropských železničních koridorů. Díky našemu silnému vozovému parku čítajícímu více než 400 lokomotiv můžeme ve společnosti Railpool nejen pružně a optimálně obsluhovat klíčové dopravní trasy v Evropě, ale také maximalizovat dostupnost těchto lokomotiv poskytováním celé řady našich osvědčených služeb."

Ingo Wurzer, finanční ředitel společnosti Railpool, dodal: "Nákupem 20 lokomotiv Vectron MS chceme ještě lépe připravit společnost Railpool na očekávaný vývoj trhu, zejména ve východní Evropě. Railpool považuje za obzvláště důležité poskytovat svým zákazníkům co nejlepší služby a flexibilní řešení. Abychom si zajistili, že tak budeme moci činit i nadále, jak rosteme, uskutečnili jsme již v tomto roce s podporou našich akcionářů důležité investice a nyní se těšíme na nové lokomotivy, které jednoznačně splňují požadavky našeho vozového parku: 100 % moderní, přitom osvědčené, elektrické lokomotivy, které našim zákazníkům poskytují vysoce spolehlivé a výkonné služby."

Lokomotivy Vectron MS objednané společností Railpool disponují maximálním výkonem 6,4 MW a maximální provozní rychlostí 200 km/h. Jsou rovněž vybaveny požadovanými národními vlakovými zabezpečovacími systémy i evropským vlakovým zabezpečovacím systémem (ETCS).

Společnost Siemens Mobility dosud prodala více než 1 100 lokomotiv Vectron celkem 56 zákazníkům. Tyto lokomotivy najely v provozu více než 450 milionů kilometrů a jsou certifikovány pro provoz v Rakousku, Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Dánsku, Finsku, Německu, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku, Slovinsku, Švédsku, Švýcarsku a Turecku.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.