Doprava a logistika | 20. 08. 2021

Siemens Mobility instaluje řídicí systém CBTC na železniční trať spojující Malajsii a Singapur

• Systém CBTC bude instalován na rychlodráze Johor Bahru-Singapur
  • První případ použití technologie CBTC na přeshraničním spojení
  • Železniční trať zmírní současné přetížení, zlepší přeshraniční spojení a podpoří hospodářské aktivity v regionu.

Společnost Siemens Mobility získala od společnosti RTS Operations zakázku na návrh, instalaci, údržbu a uvedení do provozu zabezpečovacího systému CBTC (Communications-Based Train Control) a systému nástupištních dveří na rychlodráze Johor Bahru-Singapur (RTS). Jedná se o vůbec první případ použití technologie CBTC na přeshraničním železničním spojení. Čtyřkilometrový úsek spojující Johor Bahru v Malajsii a Woodlands v Singapuru bude provozovat společnost RTS Operations, joint venture společností SMRT (provozovatel železnic v Singapuru) a malajsijské společnosti Prasarana (veřejná doprava). Po dokončení bude schopen RTS Link přepravit přibližně 10 000 cestujících za hodinu v každém směru, což pomůže zmírnit současné přetížení stávajících hraničních přechodů, zlepší přeshraniční spojení a podpoří hospodářské aktivity v regionu. Trať bude rovněž vybavena systémem automatického provozu GoA 4, což je nejvyšší stupeň automatizace, který umožňuje automatické řízení a provoz vozidel bez strojvedoucího.

"Jsme rádi, že jsme dostali příležitost poskytnout naši nejmodernější zabezpečovací technologii pro tento významný regionální projekt, který zajistí důležité dopravní spojení pro téměř 300 000 lidí, kteří denně překračují malajsko-singapurskou hranici při dojíždění za prací," řekl Andre Rodenbeck, generální ředitel železniční infrastruktury společnosti Siemens Mobility. "RTS Link bude vůbec prvním přeshraničním spojením, které bude vybaveno technologií CBTC, což mu umožní fungovat s vynikající dostupností, spolehlivostí a komfortem pro cestující, a dále podtrhuje naši vedoucí pozici v oboru automatizovaných zabezpečovacích systémů."

Společnost Siemens Mobility v rámci tohoto projektu využije své řešení Trainguard MT k instalaci CBTC na 4 km železniční trati a také v jedné stanici a řídicím centru (OCC) na hranicích obou států. Kromě toho budou v obou stanicích instalovány nástupištní dveře s obrazovkami a na malajsijské straně bude zřízeno depo, které bude schopno pojmout osm čtyřvozových vlakových souprav. Trainguard MT je vysoce výkonný systém CBTC společnosti Siemens Mobility, který provozovatelům umožňuje maximalizovat kapacitu a propustnost sítě. Technologie založená na rádiovém přenosu poskytuje údaje o poloze a rychlostních podmínkách vozidel v reálném čase, což provozovatelům systému umožňuje bezpečně zvýšit počet vozidel na trati.

Tento projekt je dalším milníkem v partnerství mezi společnostmi Siemens Mobility, Singapurem a Malajsií, které zahrnuje dodávku zabezpečovacích systémů pro několik projektů hromadné dopravy v Singapuru, včetně nedávné zakázky na instalaci zabezpečovacího systému pro automatizované řízení vlaků na trati Jurong Regional Line. V Malajsii společnost Siemens Mobility v současné době pracuje na implementaci systému Trainguard MT pro linku 3 sítě lehkých železnic v údolí Klang.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.