Doprava a logistika | 02. 06. 2021

Siemens Mobility dodává poslední vysokorychlostní jednotku Velaro z objednávky pro Turecko

• Turecké státní dráhy (TCDD) obdržely poslední objednanou vysokorychlostní jednotku od společnosti Siemens Mobility
  • V letech 2013 až 2019 bylo dodáno celkem 19 jednotek Velaro
  • Zahájení dopravy s cestujícími v rekordním čase

Společnost Siemens Mobility dokončila dodávku vysokorychlostních jednotek Velaro, které si objednaly Turecké státní dráhy (TCDD) v letech 2013 až 2019. Od června 2021 bude celá flotila Velar k dispozici pro komerční dopravu.

"Dodání posledního vozidla turecké flotily Velar s velkým předstihem před původně plánovaným termínem je důležitým milníkem v našem partnerství s tureckou stranou," uvedl Albrecht Neumann, generální ředitel pro kolejová vozidla společnosti Siemens Mobility. "Naše osvědčené vysokorychlostní jednotky, vyvinuté pro globální trh, zlepšují díky nabízenému komfortu zážitek z cestování. Jsme hrdí na to, že můžeme přispět k projektu tureckých vysokorychlostních železnic, který významně rozvíjí infrastrukturu Turecka a umožňuje lidem v této velké zemi cestovat vysokou rychlostí, přitom s nízkou stopou CO2."

Adil Karaismailoğlu, turecký ministr dopravy a infrastruktury, uvedl, že posledních 12 vysokorychlostních vlakových souprav objednaných u společnosti Siemens Mobility dorazilo do Ankary. "Soupravy budou použity na vysokorychlostní trati dlouhé 1 213 km a na nových tratích, které se staví a budou uvedeny do provozu."

Jednotky spojují Ankaru s Konyou a Eskisehirem. Do budoucna se plánuje další 533 kilometrů dlouhá trasa do Istanbulu.

První Velaro pro Turecko bylo objednáno v roce 2013 a již od května 2015 vozí cestující mezi Ankarou a Konyou. Společnost TCDD současně podepsala druhou smlouvu se společností Siemens Mobility na dodávku šesti osmivozových vysokorychlostních jednotek. Turecké státní dráhy pak objednaly dalších dvanáct osmivozových jednotek Velaro v letech 2018 a 2019. Smlouva zahrnuje údržbu, opravy a čištění vlaků po dobu tří let. Díky včasné dodávce byl provoz s cestujícími zahájen v rekordním čase. Mezi podpisem smlouvy a uvedením jednotek do provozu uplynulo v průměru pouze 24 měsíců.

Velaro pro Turecko nabízí optimalizovaný kapacitní profil a vyšší komfort pro cestující. Cestující si mohou vybrat ze tří tříd: Business Class (tři oddíly po čtyřech pohodlných sedadlech), First Class (45 míst) a Economy Class (426 míst). Jídelní vůz je vybaven dalšími osmi místy v bistru u baru a 28 místy v restauraci. Inovativní palubní komunikační a zábavní systémy umožňují přístup k videu na vyžádání, k elektronickým knihám nebo hrám prostřednictvím vlastních mobilních zařízení cestujících. V Business a First Class jsou do sedadel integrovány dotykové displeje.

Jednotky Velaro byly vyvinuty pro globální trh a v současné době jsou v provozu ve Španělsku, Francii, Německu, Velké Británii, Belgii, Rusku, Číně, Turecku a Nizozemsku. Na technickém řešení jejich mechanické i elektrické části se významně podílejí vývojová pracoviště engineeringu Siemens Mobility v Praze, v Ostravě a v Plzni. Kontinuální technické inovace a přizpůsobování se specifickým místním podmínkám dávají vysokorychlostním trakčním elektrickým jednotkám Velaro čelní místo v oboru vozidel interoperabilních evropských železnic i mimoevropských železnic, provozovaných rychlostmi do 350 km/h.

Vysoká rychlost jízdy vytváří nejen velkou atraktivitu přepravní nabídky, ale i velké denní proběhy a tím i vysokou produktivitu vozidel Velaro. To spolu s jejich výrazně nižší energetickou náročností, ve srovnání s leteckou či automobilovou dopravou, přináší velmi značné úspory energie a emisí. Jejich význam a přínos pro dekarbonizaci dopravy je zásadní.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.