Doprava a logistika | 28. 03. 2019

• Tři lokomotivy Vectron MS určené k pronájmu železničním dopravcům
  • Zahájení dodávky lokomotiv v létě 2019
  • První nájemce: společnost AWT
  • Provoz v České republice, Slovensku, Maďarsku, Slovinsku, Německu, Rakousku, Polsku a Chrovatsku

Lokomotivy Siemens Vectron se na českých kolejích objevují stále častěji. Nejnovější zakázka čítá tři vícesystémové lokomotivy Vectron MS, které si objednala společnost UniCredit Leasing CZ, a.s. Smlouva byla uzavřena 26. března 2019, UniCredit Leasing si lokomotivy pořizuje za účelem jejich dalšího pronájmu železničním dopravcům. Prvním nájemcem, který bude lokomotivy využívat v nákladní dopravě, je společnost AWT. Skupina AWT (Advanced World Transport), člen skupiny PKP CARGO, je mezinárodní dopravní společnost a logistický operátor v rámci EU.

„Lokomotivy Vectron se velmi úspěšně zapsaly nejen v zahraničí, ale i na českém trhu a máme radost, že zájem o ně stále roste. Dokladem toho je již více než 800 objednaných lokomotiv u 42 zákazníků z různých zemí Evropy. Těší nás, že se po jejich bok nyní zařadily další tři lokomotivy českého subjektu a už v létě tohoto roku je bude moci nájemce nasadit do provozu,“ říká Roman Kokšal, ředitel společnosti Siemens Mobility Česká republika.

„Pořízením nových Vectronů realizujeme dlouhodobou strategii skupiny PKP CARGO stát se jedničkou v nákladní železniční dopravě v zemích Trojmoří. Nové stroje budeme především využívat v koridoru sever-jih, na který se do budoucna chceme zaměřit. Díky využití moderní techniky můžeme našim klientům poskytnout ještě rychlejší a komplexnější služby,“ říká Maciej Walczyk, předseda představenstva AWT.

Lokomotivy Vectron MS jsou vybaveny pro provoz v osmi evropských zemích (Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Německo, Rakousko, Polsko a Chorvatsko), včetně vybavení nejmodernějším zabezpečovacím zařízením ETCS. Trojice lokomotiv se bude vyrábět v závodě společnosti Siemens Mobility v Mnichově-Allachu a bude dodána už v létě tohoto roku. Nové moderní lokomotivy Vectron pro UniCredit Leasing jsou určeny pro nákladní dopravu, mají výkon 6,4 MW, maximální rychlost 160 km/h.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com