Doprava a logistika | 05. 12. 2018

Siemens Mobility dodá dalších šest souprav metra pro Norimberk

• Norimberský dopravní podnik (VAG) uplatní první opci k zakázce uzavřené v roce 2015
  • Celkový počet dodaných elektrických jednotek metra tak dosáhne 27 kusů
  • Vyšší komfort cestování a optimální přepravní podmínky pro cestující

Norimberský dopravní podnik (VAG) objednal dalších šest souprav metra typu G1 a uplatnil tak první ze dvou opcí u výrobce, společnosti Siemens Mobility. Zakázka byla uzavřena v prosinci roku 2015. Celková dodávka již objednaných vozidel bude čítat 27 jednotek. Nové čtyřvozové vlaky typu G1 z nyní uplatněné opce se plánují nasadit na linku U1, kde od roku 2021 nahradí 12 původních dvouvozových souprav DT2. Vozidla budou vyrobena v závodě Siemens Mobility ve Vídni. Různé komponenty, jako například trakční měniče, trakční motory, měniče pomocných pohonů či řídicí technika, budou vyráběny přímo v Norimberku. Projektový management, vývoj a servisní podpora budou zajišťovány z Erlangenu.

„Díky vozidlům metra G1 zahajujeme novou éru podzemní dopravy. Nejenže vozidla vypadají elegantně a moderně uvnitř i zvenčí, ale splňují i všechna naše očekávání. Můžeme přepravit více cestujících a nabídnout zákazníkům více pohodlí, včetně osob se sníženou možností pohybu. Tato nová vozidla nám pomohou vyřešit přepravu cestujících na lince U1 na dalších 40 let,“ říká člen výkonné rady společnosti VAG, Tim Dahlmann-Resing.

„G1 představují vysoce vyspělá vozidla, navržená speciálně pro potřeby Norimberku. Všechna vozidla mohou být do budoucna dodatečně vybavena pro automatický provoz, což jim zajistí budoucí využití po celou délku životního cyklu,“ dodává Sabrina Soussan, CEO společnosti Siemens Mobility.

Během vývoje vozidel byla pozornost zaměřena na pohodlí cestujících a na dosažení jejich optimálního výstupu a nástupu do vozů. Široké dveře a průchodnost vozů usnadňují nástup cestujících i jejich rozmístění ve vozech. Pocit bezpečí navozuje světlý a příjemný interiér s velkorysými multifunkčními prostory. Komplexní informační systém poskytuje aktuální informace v průběhu jízdy. Systém klimatizace umožňuje nastavit komfortní teplotu uvnitř vozidla. Světlené LED pruhy nade dveřmi uvnitř i zvenčí vozu indikují otevírání a zavírání dveří podobně jako u semaforu – zelené světlo značí nástup a červené ukončení nástupu a zavírání dveří. V průběhu zavírání dveří světelný pruh bliká a upozorňuje cestující na pohyb dveří. Pro překlenutí mezery mezi vozem a nástupištěm slouží automatické výsuvné prahy u každých dveří, které zajistí bezpečný a bezbariérový vstup do vozidla.

Vozidla jsou nyní určena pro manuální provoz, ale do budoucna jsou připravena potřebná rozhraní a prostory pro dodatečnou přestavbu čelních vozů na automatický provoz bez strojvedoucího včetně možnosti náhrady kabiny strojvedoucího zvětšeným prostorem pro cestující.

Připojte se k nám na Facebooku (www.facebook.com/SiemensCZ nebo na Twitteru (@SiemensCzech, @chytramesta). Více informací o výzkumu a vývoji naleznete na www.siemens.cz/press/inovace-a-zajimavosti

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.