Průmysl, Industry 4.0 | 10. 08. 2020

Siemens jako první představil technologii CAD skicování s podporou umělé inteligence

• Software NX nabízí vazbami neomezené skicování, které pomáhá zvyšovat produktivitu, zejména ve fázi koncepčních změn
  • NX, z portfolia Xcelerator společnosti Siemens, představuje špičku mezi CAD řešeními pro tvorbu digitálního dvojčete produktu a výroby

Společnost Siemens představuje zcela nové možnosti vytváření návrhu ve 2D díky prostředí NX™ Sketch, které přináší zcela nové možnosti skicování v CAD prostředí, což je nezbytnou součástí konstrukčního procesu. Díky vylepšenému jádru mohou uživatelé vytvářet a měnit skici za chodu bez potřeby pevně se držet definovaných vazeb, vztahů a parametrů. To je možné kdykoliv při aktivaci režimu relaxace vazeb.

Technologie umělé inteligence (AI) vytváří a mění vazby za chodu, díky tomu může uživatel místo řízení vazeb věnovat pozornost přímo koncepčnímu návrhu v NX™. Tato technologie nabízí značnou flexibilitu při skicování a výrazně usnadňuje práci např. s importovanými daty. To umožňuje okamžité znovupoužití starších dat a práci s desítkami tisíc křivek v rámci jedné skici.

S tímto nejnovějším vylepšením NX pokračujeme v naší strategii tvorby uceleného a funkčního portfolia Xcelerator společnosti Siemens, které přináší pokročilá technologická řešení i v rámci základních metod modelování.  Pomáháme tak odstraňovat běžné překážky v konstrukčním procesu, se kterými se uživatelé potýkají při snaze zlepšit svou produktivitu.

„Možnost provádět inteligentní změny s 2D objekty, které člověk naimportuje do nového skicáře, je ohromující,“ řekl generální ředitel společnosti Design Visionaries Inc., Steve Samuels.

Analýzy ukázaly, že uživatelé průměrně stráví 10 % běžného pracovního dne skicováním. Navíc je běžné, že velká část dokumentace bývá vytvořena mimo současný 3D CAD software a zůstává na uživateli, aby doplnil vztahy a vazby.

Konstruktéři často nemají ve fázi návrhu konceptu jistotu, jak bude konečný produkt vypadat, a tak potřebují maximálně flexibilní prostředí, které se může vyvíjet společně s návrhem. Proto NX, jako první na trhu, nabízí flexibilitu 2D skicování rukou v 3D CAD prostředí, a to díky omezení práce s vazbami. Namísto nutnosti definovat údaje jako jsou rozměry a vazby, což je často omezující,

software NX rozpoznává vazby jako souososti, offsety a další konstrukční vztahy, a umožní je upravovat jednoduše tažením v reálném čase.

„Skicování je srdcem CAD systémů a je zásadní pro vytvoření digitálního dvojčete produktu,“ doplňuje Bob Haubrock, viceprezident pro software inženýring společnosti Siemens Digital Industries Software. „I když se jedná o nezbytnou část procesu, skicování se za posledních 40 let příliš nezměnilo, ale díky technologiím a inovacím, které společnost Siemens získala z několika akvizic jsme nyní schopni udělat zásadní krok v oblasti navrhování a vylepšit ho tak, abychom našim zákazníkům pomohli zvýšit jejich produktivitu a dosáhnout zásadních inovací.“

Společnost Siemens Digital Industries Software je lídrem v oblasti digitalizace průmyslu a ukazuje firmám, kde jejich vývoj, výroba a automatizace mohou být zítra a v budoucnu. Portfolio Xcelerator pomáhá společnostem všech velikostí vytvářet a využívat možnosti digitálního dvojčete, získat nové poznatky, příležitosti a dosáhnout nové úrovně automatizace a inovací.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.