Energetika | 22. 06. 2020

Siemens Energy postaví na klíč elektrárnu s kombinovaným cyklem pro německou chemičku

Nová elektrárna s kombinovaným cyklem, která se staví v chemickém parku Marl v Severním Porýní-Vestfálsku, se bude skládat ze dvou 90 MW bloků. Každá jednotka bude schopna vyrábět elektřinu, dodávat procesní páru a dálkové teplo.
  • Společnost Siemens Energy dodá další vysoce účinnou elektrárnu s kombinovaným cyklem pro německou chemičku Evonik
  • Parní turbínu SST-400 vyrobí závod Siemens Energy v Brně
  • Financování projektu na míru zajišťuje Siemens Financial Services

Společnost Siemens Energy staví další vysoce účinnou elektrárnu s kombinovaným cyklem pro chemickou společnost Evonik v její největší lokalitě, v německém Marlu, v Severním Porýní-Vestfálsku. Základem strojovny je spalovací turbína SGT-800, brněnská parní turbína SST-400, dva generátory a řídící systém SPPA-T3000. Výkon zařízení dosáhne 90 megawattů elektrické a 220 megawattů tepelné energie. Do provozu bude uvedena v roce 2022, kdy nahradí starou plynovou elektrárnu. Vysoká spolehlivost a dostupnost elektrárny a jejích komponentů bude zajištěna díky dlouhodobé servisní smlouvě mezi společnostmi Siemens Energy a Evonik.

„Evonik vyrábí udržitelné výrobky a zvyšuje účinnost svých výrobních procesů. Takto významně přispíváme ke snižování emisí CO2. Modernizace a pravidelná údržba naší energetické infrastruktury představuje další způsob, kterým pomáháme snižovat množství emisí CO2,“ říká Rainer Fretzen, předseda správní rady společnosti Evonik Technology & Infrastructure.

„Marl VII je dalším milníkem na cestě k výrobě udržitelné energie. Díky nejmodernějším technologiím bude moci vyrábět elektřinu a teplo s celkovou účinností více než 93 %. Jedná se o důležitý projekt pro dosažení emisních limitů a zvýšení spolehlivosti výroby našeho partnera, firmy Evonik,“ řekl Jaroslav Lahoda, ředitel Siemens Energy, s.r.o., a dodal: „Vysoce flexibilní systém řízení zátěže elektrárny umožní vyrovnávat výkyvy v síti, a fungovat autonomně i v ostrovním provozu v případě výpadku sítě.“

Výstavba nové elektrárny s kombinovaným cyklem je druhým projektem kombinované výroby tepla a elektřiny (CHP), který byl letos realizován v Marl Chemical Park – největším závodem Evonik na světě. Základní kámen pro výstavbu elektrárny s kombinovaným cyklem na klíč, známý jako Marl VI, byl položen v březnu 2020. Společnosti Siemens Energy a Evonik nyní pokračují v úspěšném partnerství v projektu Marl VII. Po dokončení budou moci Marl VI a Marl VII vyrábět elektřinu s celkovou účinností vyšší než 93 % a kapacitou až 270 megawattů, což představuje spotřebu přibližně 750 000 domácností. V kombinaci s parními kotli z Duisburg Standardkessel Baumgarte GmbH bude od roku 2022 závod schopen pro chemický park vyrábět až 660 metrických tun procesní páry za hodinu. Navíc bude nadále dodávat teplo přibližně do 2 000 domů v Marlu.

Siemens Financial Services a KfW IPEX-Bank plně financují výstavbu a spuštění nového závodu, finanční objem projektu se pohybuje v nižších stovkách milionů EUR.

„Naše mnohaleté finanční a průmyslové zkušenosti v energetickém sektoru sehrály rozhodující roli při vývoji na míru řešeného financování druhého projektu elektrárny v řadě, které jsme připravili společně s KfW IPEX-Bank,“ říká Veronika Bienert, finanční ředitelka společnosti Siemens Financial Services. „Úspěšným pokračováním této úzké a inovativní spolupráce jsme dokázali optimálně podpořit zákazníka Evonik při realizaci dalšího projektu energetické transformace zaměřené na budoucnost.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.