Technologie budov, Inovace | 18. 02. 2020

Siemens dodal chytrou regulaci vytápění do centrály České správy sociálního zabezpečení

Budova ČSSZ

Společnost Siemens dodala technologie pro řízení a regulaci vytápění v centrále České správy sociálního zabezpečení v Praze. O tepelný komfort se v budově stará systém ekvitermní regulace Albatros2. Nově nainstalované technologie lze snadno vzdáleně ovládat přes cloudovou platformu Synco IC pro řízení a provoz budov.

Ekvitermní regulátory (regulátory, které nastavují teplotu podle venkovní teploty) Albatros2 na pražském Smíchově řídí kaskádu plynových kotlů o celkovém výkonu 3,2 MW. Soustava zahrnuje 30 směšovaných topných okruhů, 6 nezávislých zásobníků teplé vody a 20 požadavků na teplo pro vzduchotechniku. V projektu jsou použity regulátory Albatros RVS43.345. „V budovách, jakou je i Česká správa sociálního zabezpečení, je klíčové zajistit vhodné podmínky jak pro pracovníky, tak pro návštěvníky,“ říká Petr Slížek, odborník na ekvitermní regulaci ze společnosti Siemens, a dodává: „Vedle zvýšeného vnitřní komfortu lze očekávat i úspory vytvořené efektivnějším provozem“.

Přínosem instalovaných aplikačních regulátorů je také zjednodušená obsluha, díky nového systému řízení je vytápění naprogramované a běží automaticky. V případě potřeby je celý systém pro obsluhu snadno přístupný přes cloudové rozhraní Siemens Synco IC. Vzdálená správa je možná prostřednictvím uživatelsky příjemné aplikace na mobilu, tabletu nebo notebooku. Cloudovou platformu Synco IC lze použít pro dálkové ovládání systémů topení, větrání a klimatizace a také pro dálkové odečty stavu měřičů.

Ekvitermní regulátory Albatros

Aplikační regulátory řady Siemens Albatros umožňují v rámci jedné platformy řídit různé zdroje tepla a chladu, solární systémy, fotovoltaiku, akumulaci topné vody, topné okruhy, chladicí okruhy, ohřev teplé vody, ohřev bazénové vody a dalších utilit. Přístroje mimo jiné nabízí nastavení časové konstanty budovy, velmi hustou škálu ekvitermních křivek či optimalizaci zapnutí a vypnutí. Díky optimálnímu nastavení těchto parametrů lze teplo mnohem efektivněji využívat a dosáhnout výrazných úspor. Více na www.siemens.cz/albatros

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.