Technologie budov, Inovace | 18. 02. 2020

Siemens dodal chytrou regulaci vytápění do centrály České správy sociálního zabezpečení

Budova ČSSZ

Společnost Siemens dodala technologie pro řízení a regulaci vytápění v centrále České správy sociálního zabezpečení v Praze. O tepelný komfort se v budově stará systém ekvitermní regulace Albatros2. Nově nainstalované technologie lze snadno vzdáleně ovládat přes cloudovou platformu Synco IC pro řízení a provoz budov.

Ekvitermní regulátory (regulátory, které nastavují teplotu podle venkovní teploty) Albatros2 na pražském Smíchově řídí kaskádu plynových kotlů o celkovém výkonu 3,2 MW. Soustava zahrnuje 30 směšovaných topných okruhů, 6 nezávislých zásobníků teplé vody a 20 požadavků na teplo pro vzduchotechniku. V projektu jsou použity regulátory Albatros RVS43.345. „V budovách, jakou je i Česká správa sociálního zabezpečení, je klíčové zajistit vhodné podmínky jak pro pracovníky, tak pro návštěvníky,“ říká Petr Slížek, odborník na ekvitermní regulaci ze společnosti Siemens, a dodává: „Vedle zvýšeného vnitřní komfortu lze očekávat i úspory vytvořené efektivnějším provozem“.

Přínosem instalovaných aplikačních regulátorů je také zjednodušená obsluha, díky nového systému řízení je vytápění naprogramované a běží automaticky. V případě potřeby je celý systém pro obsluhu snadno přístupný přes cloudové rozhraní Siemens Synco IC. Vzdálená správa je možná prostřednictvím uživatelsky příjemné aplikace na mobilu, tabletu nebo notebooku. Cloudovou platformu Synco IC lze použít pro dálkové ovládání systémů topení, větrání a klimatizace a také pro dálkové odečty stavu měřičů.

Ekvitermní regulátory Albatros

Aplikační regulátory řady Siemens Albatros umožňují v rámci jedné platformy řídit různé zdroje tepla a chladu, solární systémy, fotovoltaiku, akumulaci topné vody, topné okruhy, chladicí okruhy, ohřev teplé vody, ohřev bazénové vody a dalších utilit. Přístroje mimo jiné nabízí nastavení časové konstanty budovy, velmi hustou škálu ekvitermních křivek či optimalizaci zapnutí a vypnutí. Díky optimálnímu nastavení těchto parametrů lze teplo mnohem efektivněji využívat a dosáhnout výrazných úspor. Více na www.siemens.cz/albatros

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com