Technologie budov, Industry 4.0, Smart Cities, Inovace | 17. 12. 2020

Siemens dodá řešení založené na AI pro tzv. white space prostředí datového centra IV. úrovně

Plánovaná budova datového centra Thésée v Aubergenville

Optimalizace chlazení prostředí white space pro vysoce efektivní datové centrum na zelené louce v pařížském regionu

Inteligentní a neustále se zlepšující řešení podporuje energetickou efektivitu a dostupnost datového centra 24/7

Společnost Siemens Smart Infrastructure dodá svá řešení do prvního datové centrum certifikované na úrovni IV v Paříži. Datové centrum s názvem „Thésée“ bude splňovat nejvyšší průmyslové standardy dostupnosti a energetické účinnosti. Společnost Siemens nainstaluje své inteligentní řešení White Space Cooling Optimization (WSCO), které bude optimalizovat energetickou účinnost budovy a zajistí tepelnou ochranu serveroven automatickým nastavením provozu chladicích systémů.

Datové centrum Thésée, umístěné v pařížském regionu Aubergenville, bude sídlit v budově s počítačovými místnostmi o rozloze 1000 m2. Projekt je financován francouzským bankovním institutem Caisse des Dépôts a realitní skupinou Idec. Zahájení provozu je naplánováno na jaro 2021. V dlouhodobém horizontu se projekt rozšíří o dalších pět budov. Společnost Siemens byla vybrána k instalaci chladicího řešení za účelem zvýšení energetické účinnosti budovy, především k neustálému automatickému nastavování chladicích systémů počítačových sálů. Řešení WSCO splňuje mimořádně vysoké požadavky na chlazení datového centra a k optimalizaci výkonu využívá umělou inteligenci. Pokud jde o udržitelnost, Thésée si klade za cíl dosáhnout koeficientu PUE (účinnost využití energie) 1,2. „Rozhodli jsme se pro řešení společnosti Siemens, protože zajišťuje vysokou úroveň zabezpečení a snižuje spotřebu energie a nároků na údržbu. Z dlouhodobého hlediska toto řešení rovněž prodlouží životnost zařízení,“ uvedl Eric Arbaretaz, technický ředitel datového centra Thésée.

Vysoce výkonné řešení chlazení prostředí white space

Areál Thésée bude prvním nezávislým sdíleným datovým centrem v Paříži a jako první bude splňovat certifikaci Tier IV od Uptime Institute. Úroveň IV představuje nejvyšší stupeň certifikace, a stane se tzv. „fault tolerant“ zařízením s dostupností 99,995 %. V současné době je v Evropě méně než 30 datových center této certifikace. Provoz chladicího zařízení představuje až 30 % spotřeby energie datového centra. Řešení Siemens využívá umělou inteligenci k výraznému snížení energetické náročnosti na to, co je nezbytné, čímž generuje významné finanční, provozní a energetické úspory. Pro datová centra je hraniční hodnota tolerance teploty v počítačových místnostech zásadním parametrem, který je potřeba dodržovat.

Řešení WSCO od společnosti Siemens bude automaticky reagovat na jakoukoli neočekávanou událost, rychle vyřeší teplotní problémy nebo poruchy a minimalizuje rizika nesprávné funkce. Umělá inteligence navíc umožňuje rychle reagovat a tím zamezovat nadměrné spotřebě nebo problémům souvisejících s provozem infrastruktury. Zařízení je tak dostupné bez jakéhokoli přerušení.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com