Energetika, Doprava a logistika, Inovace | 24. 06. 2020

Siemens dodá dobíjecí infrastrukturu pro elektrobusy městské hromadné dopravy v Norimberku

Elektrobus VAG

Společnost VAG získá dobíjecí technologii pro 39 parkovacích míst pro elektrobusy

Systém umožní paralelní dobíjení 20 autobusů výkonem až 150 kW

Vysokonapěťové připojení pro napájení 100% zelenou energií

Společnost Siemens Smart Infrastructure získala zakázku norimberského dopravního podniku Verkehrs-Aktiengesellschaft Nürnberg (VAG) na vybavení nového depa pro elektrobusy přípojkami pro síť vysokého napětí a dobíjecí infrastrukturou. Autobusy budou mít k dispozici 39 parkovacích stání, půjde tak o jeden z největších projektů na depo elektrobusů v Německu. Depo bude postaveno v prostorách společnosti VAG v norimberské čtvrti Schweinau a bude připojeno pouze na dodávky zelené energie. Výstavba byla již zahájena a zařízení by mělo být uvedeno do provozu v roce 2021.

Elektrobusy hrají klíčovou roli při snižování znečištění ovzduší a hlukové zátěže ve městech a tím zlepšují kvalitu života. Jeden elektrobus, který denně najezdí zhruba 200 km, ušetří oproti nejmodernějším dieselovým autobusům okolo 60 tun CO2 ročně.

„Nové depo bude určeno výlučně pro naše elektrobusy, jejichž provoz hodláme v příštích letech nadále rozšiřovat,“ uvedl generální ředitel VAG Josef Hasler. „Jsme rádi, že můžeme spolupracovat se společností Siemens a rozvíjet tak naši strategii elektromobility v oblasti městské hromadné dopravy. Siemens má zkušenosti nejen se síťovými aplikacemi, ale i s dobíjecími technologiemi. I proto může být depo navrženo tak, aby byla zajištěna maximální energetická účinnost a vysoká dostupnost našich elektrobusů. Elektromobilitě patří budoucnost, a to i v autobusové dopravě. Autobusy dobíjené zelenou energií skutečně chrání životní prostředí, klima a občany a významným způsobem se podílejí na transformaci moderního provozu.“

Dobíjecí infrastruktura od společnosti Siemens pokryje 39 parkovacích stání v moderním depu eBus Port. Nabídne paralelní dobíjení až 20 elektrobusů během noční pauzy nebo jiných provozních přestávek.

K veřejné elektrické síti bude objekt připojen prostřednictvím řady elektrických systémů včetně zařízení pro vysoké napětí a transformátory. V rámci depa bude elektřina mezi jednotlivými stanicemi distribuována přes rozvaděče nízkého napětí.

Součástí dobíjecího systému bude 20 dobíjecích stanic typu SICHARGE UC 200. Každá z nich má dobíjecí výkon až 150 kW a bude k dispozici pro dvě parkovací stání přes dobíjecí kabel a konektor.

„V případě, že se autobusy dobíjejí v depu, je maximálně důležité zajistit bezproblémové začlenění stávající infrastruktury a pracovních postupů do celého systému,“ uvedl Jean-Christoph Heyne, který ve společnosti Siemens Smart Infrastructure odpovídá za energetické sítě budoucnosti. „Již v rané fázi návrhu zkoumáme, jakou zátěž elektrická síť v dané lokalitě unese a kolik autobusů můžeme dobíjet současně. Naše produkty a technologie pomohou společnosti VAG vystavět flexibilní a zároveň ekonomicky hospodárné moderní depo.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.