Energetika | 08. 01. 2019

Siemens dodá celosvětově první rozvaděč bez skleníkového plynu SF6

• Celosvětově první zapouzdřený rozvaděč 145 kV bez plynu SF6 (fluorid sírový)
  • Plynem izolovaný rozvaděč bez plynu SF6 s parametry 145 kV, 40 kA, 3 150 A
  • Plyn SF6 nahrazen vakuem a tzv. clean air (zhášecí a izolační médium)
  • Kombinace s nekonvenčními přístrojovými transformátory proudu a napětí nabízí kompaktnější design

Divize Energy Management společnosti Siemens získala objednávku od norského dodavatele elektrické energie Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK Nett) na dodávku světově prvního plynem izolovaného rozvaděče (GIS) bez izolačního a zhášecího plynu SF6 pro napětí až 145 kV. Rozvaděč bude součástí rozvodny Koengen v Bergenu, která zajišťuje dodávku elektrické energie z obnovitelných zdrojů do největšího přístavu výletních lodí v Norsku. Uvedení do provozu je plánováno na konec roku 2019.

Množství velkých výletních lodí v norských vodách neustále stoupá. Zatímco v roce 1990 zakotvilo v přístavu Bergen přibližně 100 velkých výletních lodí, letos se očekává trojnásobné množství. Nárůst počtu kotvících lodí vedl norské úřady ke snaze snížit množství škodlivých emisí, které vznikají během kotvení lodí. Jedním ze způsobů, jak toho docílit, je dodávat lodím elektřinu z obnovitelných zdrojů, v Bergenu se jedná o elektřinu vyrobenou v norských vodních elektrárnách. Pro zvládání vyššího napětí je třeba zvýšit kapacitu síťové infrastruktury, proto se BKK Nett rozhodl upravit BKK Nett rozvodnu Koengen. Ta vzroste z napětí 45 kV na 132 kV a do rozvodny Siemens dodá tři plynem izolované rozvaděče 8VN1 bez SF6, pro napětí 145 kV.

Ve světové premiéře bude v Bergenu nainstalován unikátní, plynem izolovaný rozvaděč. Ten nahrazuje plyn SF6 vakuem v roli zhášecího média a takzvaným clean air, který slouží jako izolační médium. Takzvaný clean air je „syntetický vzduch“, směs 80 % dusíku a 20 % kyslíku, filtrovaný a zcela suchý. Jeho využitím je možné se zcela vyhnout použití fluoridu sírového, který patří mezi tzv. skleníkové plyny.

„Objednávka rozvaděče velmi vysokého napětí bez SF6 v Norsku ukazuje, že naši zákazníci věnují čím dál větší pozornost udržitelným technologiím přenosu energie,“ říká Ralf Christian, CEO Siemens Energy Management. „Plynem izolovaný rozvaděč bez SF6 nevyžaduje při provozu a recyklaci žádná speciální opatření a nabízí špičkový technický výkon, maximální bezpečnost a spolehlivost. Také už není potřeba uvádět množství použitého plynného fluoridu sírového.“. Siemens již dříve představil nové portfolio produktů bez SF6 nazývané „blue line“. První vakuové vypínače a přístrojové transformátory clean air byly v síti 110 kV v Německu zprovozněny v červnu 2018.

Objednaný plynem izolovaný rozvaděč 8VN1 pracuje s jmenovitým napětím 145 kV, jmenovitým vypínacím zkratovým proudem 40 kA a jmenovitým proudem 3 150 A. Použité nekonvenční přístrojové transformátory proudu zaručují velmi kompaktní design. Rozměry a hmotnost rozvaděče jsou až o 20 procent nižší, než u systému s konvenčními proudovými a napěťovými transformátory. Technologie umožňuje i flexibilní parametrizaci měřících a ochranných systémů podle požadavků zákazníka. Přenos dat optickým kabelem snižuje množství vodičů a není použita záloha s konvenčními měřícími a ochrannými systémy. Nekonvenční přístrojové transformátory jsou důležitým krokem směrem k digitálním rozvodnám.

Modrá řada produktů SF6 free

Fluorid sírový (SF6) je velmi stabilní, prakticky nereaktivní plyn 5x těžší než vzduch. Díky svým vynikajícím izolačním vlastnostem je velká část světové produkce použita v elektrotechnickém průmyslu jako izolátor v silnoproudých zařízeních. SF6 je považován za nejúčinnější skleníkový plyn. Společnost Siemens v roce 2005 dobrovolně přistoupila k opatřením na snížení emisí SF6. Jen výrobní závod Siemens pro techniku velmi vysokého napětí v Berlíně dosáhl mezi roky 2010–15 trojnásobného snížení celkové míry jeho emisí, a to nejen v rámci výroby, ale také díky vysoké plynotěsnosti finálních výrobků. U vypínačů i zapouzdřených rozvoden velmi vysokého napětí Siemens dnes únik SF6 dosahuje maximálně 0,1 % ročně pro každý plynem samostatně plněný prostor.

Nejvýznamnější vliv na životní prostředí má samozřejmě použití a množství samotného média SF6, přičemž například u vypínačů 123/145 kV Siemens došlo v několika posledních letech k úspoře asi 12 % náplně plynu. K zcela zásadnímu výsledku lze ovšem dojít pouze úplnou ekvivalentní náhradou plynu SF6 jako takového. Řada produktů „SF6 free“ dnes zahrnuje vypínače 3AV1 do 145 kV, zapouzdřené rozvodny 8VM1 do 72,5 kV, zapouzdřené rozvodny 8VN1 do 145 kV, přístrojové transformátory velmi vysokého napětí a generátorové vypínače vysokého napětí HB3.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.