Průmysl, Industry 4.0 | 25. 11. 2021

Siemens dodá BMW novou generaci svého CNC řídicího systému pro výrobu krytů elektrických pohonů

První digitální nativní CNC systém Sinumerik One představuje základní prvek pro digitální transformaci světa obráběcích strojů.
  • Závod BMW v rakouském Steyru využívá systém Sinumerik One
  • Integrovaný automat Simatic S7-1500F zajistí vysoký výkon výroby

Společnost Siemens dodává koncernu BMW automatizační hardware a software. Tato řešení zahrnují mj. i novou generaci CNC řídicího systému Sinumerik One s digitálními možnostmi pro zvýšení produktivity výroby. Nové automatizační portfolio bude použito ve výrobním závodě v rakouském Steyru při výrobě krytů elektrických pohonů. Zároveň také pomůže připravit transformaci výroby na digitální věk. Společnosti Siemens a BMW pojí dlouholeté partnerství. Úspěch obou firem je založen na podpoře inovací a vývoji technologií zaměřených na budoucnost a udržitelnost.

Systém Sinumerik One hraje v transformaci obráběcích strojů v rámci Průmyslu 4.0 ústřední roli. Řídicí jednotka předčí předchozí generace ve výkonu programovatelného automatu a CNC při obsluze stroje, v rychlosti řezání a výkonu při sběru a zpracování dat. Díky integrovanému systému Simatic S7-1500F nabízí až desetinásobné zrychlení doby cyklu. Ucelená integrace v rámci inženýrského prostředí TIA Portal umožňuje standardizaci všech projektovacích úloh pro provozovatele větších závodů.

Sinumerik One nabízí technologii pro snadnou tvorbu a využití digitálních dvojčat obráběcích strojů. Digitální nástroje, které umožňují vlastní optimalizaci, nástroje pro prediktivní údržbu pro zkrácení a plánování odstávek a inteligentní asistenční systémy pro bezpečnost a obsluhu strojů pomáhají mnohonásobně zvýšit efektivitu a spolehlivost výroby.

Závod ve Steyru je největší továrnou koncernu BMW na výrobu motorů. Vyrábějí se zde exkluzivně všechny kryty elektrických pohonů pro nové elektromobily BMW. Na jedné výrobní lince se vyrábí pět různých provedení krytů. Nová generace CNC automatizace společnosti Siemens tak přispívá ke vstupu BMW do světa elektromobility a k optimalizaci celého výrobního procesu.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com