Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Smart Cities | 11. 08. 2020

Siemens dodá 60 vysoce výkonných dobíjecích stanic pro páteřní síť společnosti E.ON

Společnost Siemens Smart Infrastructure zvítězila ve veřejném výběrovém řízení a dodá 60 vysoce výkonných dobíjecích stanic v provedení 50 kW pro páteřní dobíjecí síť společnosti E.ON. Dobíjecí stanice značky Siemens budou tvořit největší část v rámci tohoto projektu a budou vybudovány v rámci Operačního programu Doprava.

Šedesát 50kW dobíjecích stanic Siemens bude nainstalováno do konce roku 2022. V rámci projektu bude rozmístěno celkem 125 dobíjecích stanic do 50 oblastí po celé České republice. Instalace přispěje ke zlepšení a zkvalitnění infrastruktury dobíjecích stanic a zvýší hustotu této sítě.

Svým rozsahem se jedná o největší tuzemskou dodávku dobíječek Siemens v rámci jednoho projektu. Vysoce výkonná dobíjecí stanice CPC (Compact Power Charger) 50 kW pro nabíjení automobilů s elektrickým nebo hybridním pohonem nabízí široký rozsah výstupního napětí na DC konektorech – 30 až 920 V. Díky tomu dokáže efektivně dobíjet elektromobily s různou úrovní palubního napětí trakční baterie. Dobíjecí stanice je současně kompatibilní s backendovým systémem společnosti E.ON, který bude sloužit ke vzdálenému ovládání dobíjecích stanic (start, stop, restart, konfigurace parametrů), pro správu koncových zákazníků, správu lokalit a správu pro fakturaci registrovaných i neregistrovaných zákazníků. Vysoce výkonná dobíjecí stanice umožnuje dobití z 0 na 80 % za pouhých 34 minut pomocí konektoru CCS2 50 kW (informace platná pro model VW E-Golf SE 2020).

Citace:

Tomáš Hüner, ředitel Siemens Smart Infrastructure

„Siemens ve výběrovém řízení splnil náročné technické požadavky zadavatele a prokázal cenovou konkurenceschopnost. Oceňuji, že se tuzemská dobíjecí infrastruktura rozroste o další vysoce výkonné dobíjecí stanice – počty elektromobilů neustále rostou a dobíjecí síť nemůže zůstat pozadu.“

Martin Klíma, vedoucí Mobility Services E.ON

„Infrastruktura pro dobíjení elektromobilů se rozvíjí a my v E.ONu se k tomu snažíme maximálně přispět. Jen do konce roku 2022 chceme mít v naší síti na tři stovky dobíjecích stanic. Velkou část z nich budou tvořit právě rychlodobíječky. Společnost Siemens uspěla se svým řešením ve veřejném výběrovém řízení a vhodně tak doplní naše portfolio. První instalace dobíječek Siemens plánujeme mít hotové už do konce letošního roku. Řidiči je budou moci využít především u supermarketů a obchodních center.“

O společnosti E.ON

Má jako jeden z evropských energetických lídrů vůdčí roli ve formování udržitelného, moderního a decentralizovaného světa energie. Není jen dodavatelem plynu a elektřiny, ale pro své zákazníky vymýšlí řadu inovativních řešení, která zlepšují jejich život, ale zároveň jsou šetrná k životnímu prostředí. Jedním z nich je i oblast elektromobility. E.ON se významně podílí na rozvoji její infrastruktury. Jen v České republice je v dobíjecí síti E.ON Drive aktuálně 70 stanic a další brzy přibydou.

Více informací o dobíjecích řešeních Siemens naleznete na www.siemens.cz/elektromobilita

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.