Technologie budov, Energetika, Celofiremní | 13. 02. 2020

Siemens během jediného týdne dodal a zapojil techniku nízkého a vysokého napětí v nové nemocnici v čínském Wuchanu

Stavba nemocnice Lej-šen-šan

Během jediného týdne dokázal tým zaměstnanců Siemens v čínském Wuchanu dodat a zprovoznit techniku pro rozvod nízkého a vysokého napětí v nové nemocnici pro infikované coronavirem pojmenované Lej-šen-šan. Stavba této nemocnice začala 27. ledna a první pacienty přijala 5. února. Seimens dodal techniku a rozvody nízkého a vysokého napětí jako rozvodné skříně, zásuvky a vypínače a miniaturní jističe (MCB).

Vše začalo první den nového čínského roku – 25. ledna 2020, kdy zástupci Siemens kontaktovali hlavního dodavatele stavby nemocnice, aby zjistili potřeby a parametry tohoto unikátního projektu. Tým odborníků Siemens okamžitě vyjádřil odhodlání dodat prvky distribuce vysokého a nízkého napětí. V té době byli zaměstnanci ve Wuchanu doma v izolaci, aby se vyhnuli nákaze. Práce pro nově vznikající nemocnici Lej-šen-šan představovala ideální příležitost, jak podpořit město Wuchan v boji s epidemií.

Závod s časem

Den nato, 26. ledna 2020, se tým společnosti Siemens spojil s dodavatelem energie, státní společní Wuhan Electric Supply Company, která odpovídala za systém dodávky energií pro nemocnici Lej-šen-šan. Siemens nabídl, že poskytne technickou podporu distribuční soustavy nemocnice. Tým obchodních zástupců, produktových manažerů, logistiků a továrních odborníků obětoval svou novoroční dovolenou, aby práce na projektu probíhaly bezodkladně a s plným nasazením.  "Jakmile se kolegové dozvěděli, že práce jsou pro nemocnici Lej-šen-šan, všichni bez váhání vyjádřili plnou podporu," řekl Li Song, člen týmu žijící ve Wuchanu.

S cílem co nejrychleji nemocnici Lej-šen-šen otevřít se vedení projektu rozhodlo pro využití předpřipravených rozvodných kontejnerů namísto standardních rozvoden. K těm Siemens připojil prvky nízkého a vysokého napětí jako rozvodné skříně, zásuvky, vypínače a jističe.

Připojeno!

Večer 29. ledna 2020 byly instalační práce distribuční soustavy dokončeny a rozvod energie v nové wuchanské nemocnici bezchybně fungoval.  „Je to nepopsatelný pocit, vidět, že naše úsilí nepřišlo nazmar,“ řekl Zhu Yi, jeden ze členů týmu. „Vidíme mnoho lidí, kteří proti viru bojují v první linii a tímto projektem jsme také mohli přiložit ruku k dílu.“

Ve večerních hodinách 31. ledna 2020 byla nemocnice připojena k distribuční síti, první pacienty přijala 5. února 2020.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.