Celofiremní, Inovace | 18. 12. 2017

• Ocení 14 vynálezců, kteří podali celkově 1300 vynálezů
  • Vynálezci pocházejí z Německa, Dánska, Rakouska a USA
  • Ve finančním roce 2017 bylo podáno v průměru 34 vynálezů denně

Společnost Siemens AG ocenila celkem 14 mimořádně výjimečných výzkumníků v rámci cen Vynálezce roku 2017 (Inventors of the Year). Celkově podali zhruba 1 300 vynálezů a 920 patentů. Devět vynálezců je původem z Německa, dva pocházejí z Rakouska, jeden je z Dánska a další dva ze Spojených států amerických. Mezi navrhovanými vynálezy jsou například řešení pro digitální energetické sítě budoucnosti nebo technologie, které významným způsobem zlepšují lékařskou diagnostiku či rozšiřují možnosti stávajících kolektorů pro celoelektrický pohon nákladních automobilů.

„Pro skutečné inovace nestačí mít jen velké myšlenky, ale i značnou dovednost je realizovat,“ uvedl technologický ředitel koncernu Siemens AG Roland Busch. „Všech čtrnáct vynálezců je v tomto ohledu zářným příkladem. Svým technologickým nápadům se věnovali s vášní a dokázali s nimi uspět na trhu.“ Siemens udílí tyto ceny mimořádným vědcům a vývojářům, kteří svým dílem významně přispěli k vynikajícím výsledkům společnosti, již od roku 1995. Od roku 2016 jsou oceňováni i výzkumníci, kteří v koncernu nepracují.

Ve fiskálním roce 2017 společnost Siemens podala celosvětově na 3 650 patentů, což je o 150 více než v roce předchozím. Koncern je nositelem zhruba 63 000 patentů. Ve finančním roce 2017 podali zaměstnanci společnosti přibližně 7 450 vynálezů. Pokud to přepočítáme na 220 pracovních dnů v roce, znamená to asi 34 vynálezů denně.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.