Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 02. 12. 2019

Siemens a Qualcomm vytvořily první soukromou standalone 5G síť v průmyslovém prostředí

Siemens Qualcomm 5G Network
  • Udržitelná technologická spolupráce zaměřená na budoucnost bezdrátové komunikace v průmyslu
  • Společné testování koncepce v reálném průmyslovém prostředí v pásmu 3,7-3,8 GHz
  • Prověřování možností standalone 5G sítí v průmyslových aplikacích

Společnosti Siemens a Qualcomm Technologies, Inc. představily první soukromou standalone 5G síť (SA) v reálném průmyslovém prostředí. Je dostupná v pásmu 3,7-3,8 GHz. Na projektu se podílely obě firmy – Siemens poskytl zkušební podmínky v průmyslovém prostředí a koncová zařízení (např. řídicí systémy Simatic) a Qualcomm dodal testovací 5G síť a příslušné zkušební vybavení. Síť páté generace byla testována v automobilovém showroomu a zkušebním centru společnosti Siemens v Norimberku. V showroomu jsou k vidění automaticky řízené vozíky (AGV), které se využívají převážně v automobilovém průmyslu. Vyvíjejí se zde, testují a prezentují i nové výrobní možnosti a metody před jejich vlastním zprovozněním u zákazníka. Výrobci automaticky řízených vozíků tak zde například mohou vidět interakci jednotlivých produktů naživo.

V automobilovém showroomu a zkušebním centru mohou Siemens a Qualcomm společně testovat rozmanité technologie v SA 5G síti v reálných provozních podmínkách a vytvářet řešení pro budoucí průmyslové aplikace. Zkušební 5G systém, který společnost Qualcomm Technologies instalovala za méně než tři týdny, zahrnuje infrastrukturu a koncová zařízení. Siemens poskytl příslušné průmyslové prostředí včetně řídicích systémů Simatic a IO zařízení.

„Průmyslové sítě páté generace jsou branou ke komplexní bezdrátové síti v oblasti výroby, údržby a logistiky. Vysokorychlostní a mimořádně spolehlivý přenos dat a extrémně nízké zpoždění zvyšují účinnost a flexibilitu průmyslových provozů,“ uvedl generální ředitel provozní společnosti Siemens Process Automation Eckard Eberle. „Ze spolupráce s Qualcomm Technologies máme ohromnou radost a díky ní můžeme dále pokročit ve vývoji a technickém zavádění soukromých 5G sítí v průmyslovém prostředí. Desítky let našich zkušeností nejen s průmyslovou komunikací nám ve spojení s know-how společnosti Qualcomm Technologies otevírají cestu k průmyslovým bezdrátovým sítím budoucnosti.“

„Tento projekt nám poskytne cenné zkušenosti z reálného světa, které můžeme uplatnit v budoucím vývoji, a představuje klíčový milník při zavádění sítí páté generace v průmyslové automatizaci,“ uvedl Enrico Salvatori, senior VP & President společnosti Qualcomm Europe/MEA. „Díky spojení našich možností v oblasti 5G konektivity a rozsáhlého know-how, kterým Siemens disponuje v oblasti průmyslu, můžeme zavádět nové technologie, dolaďovat jednotlivá řešení a dále pracovat na tom, aby se chytrá průmyslová infrastruktura stala realitou.“

Německá spolková síťová agentura vyhradila pro lokální průmyslový provoz celkovou šířku 100 MHz z pásma 3,7 GHz až 3,8 GHz. Německé podniky si mohou část tohoto pásma každoročně pronajmout a využívat ho výhradně k provozu vlastních privátních 5G sítí s tím, že je zároveň zajištěna optimální ochrana dat. Siemens používá tento princip ve svém showroomu při vyhodnocování a testování průmyslových protokolů, např. OPC UA či Profinet, a při bezdrátové komunikaci pomocí sítě 5G.

Dlouholetá spolupráce Siemens a Qualcomm Technologies se zaměřuje na technologická řešení v oblasti bezdrátové komunikace. Jejím výsledkem bylo mj. portfolio Siemens Scalance pro bezdrátovou komunikaci v průmyslu. Díky zkušenostem Qualcomm Technologies s technologiemi pro sítě páté generace přešla tato spolupráce hladce k vytvoření první soukromé sítě 5G v režimu SA v průmyslovém prostředí. Umožňuje tak vývoj a testování řešení, která mohou být využita při nadcházejícím spuštění fáze Release 16 standardu 5G.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com