Celofiremní, Průmysl, Industry 4.0 | 20. 04. 2021

Siemens a Google Cloud budou spolupracovat v oblasti průmyslové umělé inteligence

Společnosti Siemens a Google Cloud spolupracují na transformaci výroby tím, že umožňují škálované nasazení umělé inteligence.
  • Cílem spolupráce je umožnit škálovatelné zavádění umělé inteligence v průmyslové výrobě
  • Google Cloud a Siemens usnadní využívání umělé inteligence ve výrobních provozech na podporu obsluhy a zvyšování celkové kvality

Společnosti Google Cloud a Siemens oznámily začátek spolupráce zaměřené na optimalizaci továrních procesů a zvyšování produktivity výrobních provozů. Siemens jako přední poskytovatel inovací, technologií a softwaru pro průmyslovou automatizaci začlení technologie Google Cloud v oblasti cloudu, umělé inteligence a strojového učení (AI/ML) do svých automatizačních řešení na podporu budoucích inovací v průmyslové výrobě.

Dnešní průmyslové procesy využívají velké množství dat, ovšem řada výrobců stále používá k jejich analýze stávající software a mnoho různých systémů, což je náročné jak na zdroje, tak na provádění častých aktualizací pro zajištění přesnosti. Navíc spousta firem využívá umělou inteligenci v provozu pouze v ojedinělých „ostrůvcích“ a jen s obtížemi zavádějí AI řešení ve větším měřítku a na úrovni výroby globálně.

Siemens již více než 170 let buduje svou činnost na základě průkopnických řešení, která posouvají výrobní průmysl kupředu. Kombinace cloudové a AI/ML nabídky Google Cloud a portfolia Siemens Digital Industries v oblasti automatizace umožní výrobcům zkoordinovat data z výroby, využít je v cloudových AI/ML modelech a zavést potřebné algoritmy na okraji sítě. Díky tomu budou moci provádět například vizuální kontrolu produktů nebo předpovídat opotřebení strojů v montážní lince.

Zavádění umělé inteligence ve výrobních provozech a její začlenění do automatizace a sítě je komplexní záležitost, která vyžaduje vysoce specializované znalosti a inovativní řešení, jako je například Siemens Industrial Edge. Hlavním cílem spolupráce je tedy maximálně usnadnit využívání umělé inteligence ve spojení s portfoliem Industrial Edge a jeho řízení ve velkém měřítku. Pracovníci ve výrobě tak získají potřebnou podporu v rámci automatizace rutinních činností a zvyšování celkové kvality.

„Potenciál umělé inteligence radikálně změnit chod výrobních provozů je obrovský. Spousta podniků dnes stále ještě zůstává pouze ve fázi zavádění pilotních projektů umělé inteligence, a my to chceme změnit,“ uvádí Axel Lorenz, viceprezident pro řízení průmyslové automatizace v Siemens Digital Industries. „Spojení Google Cloud technologií v oblasti umělé inteligence a strojového učení s našimi řešeními pro průmyslový edge a průmyslové provozy významnou měrou přispěje ke změnám v současné podobě výrobního průmyslu.“

„Siemens je předním poskytovatelem řešení a softwaru pro průmyslovou automatizaci, zatímco Google Cloud je lídrem v oblasti datové analytiky a AI/ML. Tato spolupráce nabízí to nejlepší z obou světů a pomůže zavádět AI/ML do výroby ve větším měřítku. Díky jednodušší realizaci řešení využívajících umělou inteligenci pomáháme pracovníkům v průmyslové výrobě rozšiřovat důležité činnosti na úrovni provozu,“ podotýká Dominik Wee, ředitel pro výrobu a průmyslová řešení společnosti Google Cloud.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com