Technologie budov | 18. 12. 2018

Siemens a Expo 2020 Dubaj vytvářejí inteligentní město budoucnosti

• Technologie Siemens Building Technologies budou integrovány do celého výstaviště Expo 2020 Dubaj, všechno bude fungovat v systému MindSphere
  • 137 budov bude propojeno a řízeno prostřednictvím cloudové platformy pro analýzu energie Siemens Navigator
  • Budovy ve třech tematických oblastech budou digitalizovány pomocí inteligentního systému správy budov Desigo CC
  • Digitalizovaná infrastruktura umožní světové výstavě Expo 2020 Dubaj dosáhnout cílů v oblasti udržitelnosti, pohodlí, bezpečnosti a ochrany

Dubaj má našlápnuto stát se jednou z nejvíce propojených a udržitelných světových výstav v historii, a to díky jedné z největších instalací řešení Siemens pro technologie budov. Digitální technologie budovy propojí a budou řídit a monitorovat jejich provoz prostřednictvím MindSphere, operačního systému pro průmyslový internet věcí založeného na cloudu. MindSphere zajistí sběr a analýzu dat, což umožní inteligentně rozhodovat a konat. Chytré technologie přispějí k tomu, aby Expo 2020 Dubaj naplnilo své cíle v oblasti energetické účinnosti, pohodlí, bezpečnosti a ochrany.

Siemens – partner pro digitalizaci infrastruktury světové výstavy Expo 2020 – na výstavišti implementuje svůj digitální systém správy budov Desigo CC, který pokryje každou z tematických oblastí (Mobilita, Příležitosti a Udržitelnost), jejich příslušné pavilony a celé výstaviště v Dubaji. Systém bude používat snímače a techniky pokročilé datové analýzy pro monitorování a řízení budov ve všech třech oblastech včetně klimatizace, spotřeby energie, ovládání osvětlení, výtahů, kvality vzduchu a systémů požární signalizace.

Údaje z těchto systémů budou řízeny řídicím střediskem v každé tematické oblasti s cílem snížit spotřebu energie, zajistit pohodlí uživatelů budov a udržovat maximální úroveň bezpečnosti a ochrany. Dále budou data přenášena systémem Siemens Navigator, což je centrální zastřešující platforma pro správu cloudů. Propojení 137 budov z jednoho místa představuje jednu z největších instalací cloudového systému na světě. Díky systému MindSphere budou data z mnoha senzorů, mezisíťových propojení, systémů a aplikací integrována, korelována, analyzována a vizualizována, aby na jejich základě bylo možné provádět kvalifikovaná rozhodnutí.

Společnost Siemens má dlouholeté zkušenosti s digitalizací infrastruktury na Blízkém východě, které zahrnují mezinárodní letiště v Dubaji, dubajskou operu a mešitu Abu Dhabi Grand Sheikh Zayed Grand. Všechny tyto celky využívají technologie Siemens pro zvýšení energetické účinnosti, a dosažení nejvyššího stupně bezpečnosti a ochrany.

Společnost Siemens se světových výstav účastní od dob vystavování telegrafu na prvním světovém Expu v Londýně v roce 1851. V Paříži v roce 1937 vybavil Siemens německý pavilon rozsáhlým osvětlením a v roce 1967 dodal infrastrukturu pro celé výstaviště v Montrealu.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.