Technologie budov | 18. 12. 2018

Siemens a Expo 2020 Dubaj vytvářejí inteligentní město budoucnosti

• Technologie Siemens Building Technologies budou integrovány do celého výstaviště Expo 2020 Dubaj, všechno bude fungovat v systému MindSphere
  • 137 budov bude propojeno a řízeno prostřednictvím cloudové platformy pro analýzu energie Siemens Navigator
  • Budovy ve třech tematických oblastech budou digitalizovány pomocí inteligentního systému správy budov Desigo CC
  • Digitalizovaná infrastruktura umožní světové výstavě Expo 2020 Dubaj dosáhnout cílů v oblasti udržitelnosti, pohodlí, bezpečnosti a ochrany

Dubaj má našlápnuto stát se jednou z nejvíce propojených a udržitelných světových výstav v historii, a to díky jedné z největších instalací řešení Siemens pro technologie budov. Digitální technologie budovy propojí a budou řídit a monitorovat jejich provoz prostřednictvím MindSphere, operačního systému pro průmyslový internet věcí založeného na cloudu. MindSphere zajistí sběr a analýzu dat, což umožní inteligentně rozhodovat a konat. Chytré technologie přispějí k tomu, aby Expo 2020 Dubaj naplnilo své cíle v oblasti energetické účinnosti, pohodlí, bezpečnosti a ochrany.

Siemens – partner pro digitalizaci infrastruktury světové výstavy Expo 2020 – na výstavišti implementuje svůj digitální systém správy budov Desigo CC, který pokryje každou z tematických oblastí (Mobilita, Příležitosti a Udržitelnost), jejich příslušné pavilony a celé výstaviště v Dubaji. Systém bude používat snímače a techniky pokročilé datové analýzy pro monitorování a řízení budov ve všech třech oblastech včetně klimatizace, spotřeby energie, ovládání osvětlení, výtahů, kvality vzduchu a systémů požární signalizace.

Údaje z těchto systémů budou řízeny řídicím střediskem v každé tematické oblasti s cílem snížit spotřebu energie, zajistit pohodlí uživatelů budov a udržovat maximální úroveň bezpečnosti a ochrany. Dále budou data přenášena systémem Siemens Navigator, což je centrální zastřešující platforma pro správu cloudů. Propojení 137 budov z jednoho místa představuje jednu z největších instalací cloudového systému na světě. Díky systému MindSphere budou data z mnoha senzorů, mezisíťových propojení, systémů a aplikací integrována, korelována, analyzována a vizualizována, aby na jejich základě bylo možné provádět kvalifikovaná rozhodnutí.

Společnost Siemens má dlouholeté zkušenosti s digitalizací infrastruktury na Blízkém východě, které zahrnují mezinárodní letiště v Dubaji, dubajskou operu a mešitu Abu Dhabi Grand Sheikh Zayed Grand. Všechny tyto celky využívají technologie Siemens pro zvýšení energetické účinnosti, a dosažení nejvyššího stupně bezpečnosti a ochrany.

Společnost Siemens se světových výstav účastní od dob vystavování telegrafu na prvním světovém Expu v Londýně v roce 1851. V Paříži v roce 1937 vybavil Siemens německý pavilon rozsáhlým osvětlením a v roce 1967 dodal infrastrukturu pro celé výstaviště v Montrealu.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com