Technologie budov | 10. 07. 2019

První budova v Nové Zbrojovce bude využívat moderní technologie pro komplexní řízení Siemens

Nová Zbrojovka

V první etapě obnovy brněnského areálu bývalé Zbrojovky vznikají proměnou původních průmyslových hal nové kancelářské budovy, které by v budoucnu měly poskytnout pracovní zázemí pro 10 tisíc lidí. V současnosti se zde dokončuje první kancelářská budova ZET.Office. Ta nabídne unikátní loftové kanceláře s industriální atmosférou.  Budova bude řízena platformou Siemens Desigo CC, jenž integruje systémy měření a regulace, požární signalizace, přístupového systému a zabezpečení objektu. Investorem celého projektu je společnost CPI Property Group.

„V Nové Zbrojovce se setkají původní prvky areálu se současnými postupy a technologiemi. Zet.Office, tedy první budova, která bude v provozu od září tohoto roku, je toho zdárným příkladem,“ říká Vladimíra Durčáková, manažerka projektu Nová Zbrojovka v CPI Property Group, a dodává: „Integrujeme do budovy systém od společnosti Siemens, který zajistí její bezproblémový a spolehlivý chod a příjemné pracovní prostředí. V neposlední řadě systém sníží i energetickou náročnost budovy a tím také dopad na životní prostředí.“

Veškeré provozní technologie v objektu ZET.Office bude hlídat a řídit systém Desigo PX s centrální platformou Desigo CC. Kromě bezproblémového chodu zajistí i ideální klima v objektu, regulaci vytápění, vzduchotechniky či klimatizace a dalších technických zařízení budovy.

„Díky své variabilitě a modularitě je možné Desigo PX využít pro automatizaci, řízení, dohled a optimalizaci provozu jedné nebo více technologií v budovách různých velikostí. Díky kompletnímu portfoliu řídí Desigo zdroje tepla a chladu i jednotlivé místnosti, a navíc nabízí také nejflexibilnější řídicí systém pro správu budovy (BMS),“ říká Milan Stehlík, vedoucí obchodu Siemens Smart Infrastructure RSS regionu Jižní Morava. „Význam zdravého pracovního prostředí pro produktivitu a zdraví pracovníků si začíná uvědomovat čím dál více zaměstnavatelů. Zároveň chtějí mít přehled o spotřebě energií, aktuálních hodnotách jednotlivých veličin jako například, teplota, vlhkost nebo světlo. Díky nasazení komplexní platformy Desigo CC a integrovaných subsystémů jsme schopní splnit všechny přísné požadavky ze strany zadavatele a vytvoříme tak další dokonalé pracovní prostředí.“Desigo PX pracuje jednak jako víceúrovňový decentralizovaný DDC systém s přímým řízením technologií (např. HVAC), ale zároveň má funkci nadřazeného dohlížecího, monitorovacího a komunikačního systému ostatních technologií. Předností systému Desigo PX je jeho rozšiřitelnost volně programovatelnými procesními podstanicemi, široký sortiment ovládacích přístrojů a otevřenost pro připojení dalších systémů.

Požární signalizace Sinteso

V budově je instalován systém elektrické požární signalizace (EPS) řady Sinteso, který se skládá z hlavní ústředny a souboru požárních hlásičů, který umožní v případě požáru rychle zareagovat a vyhlásit včas poplach v celém objektu. EPS v případě požáru ovládá a monitoruje návazné systémy budovy, např. řídí odblokování nouzových východů nebo aktivaci evakuačního rozhlasu, který rozhodující měrou napomáhá k rychlé evakuaci osob. Řízená evakuace bude zajištěna pomocí vysoce výkonného evakuačního rozhlasu Siemens Novigo, který umožňuje řízení evakuace objektu postupně, bez paniky a zahlcení únikových cest. Všechny informace ze systému EPS se obsluze automaticky zobrazí v grafické podobě na monitoru platformy Desigo CC.

Další poplachové zabezpečovací a tísňové systémy dodávané také společností Siemens, jako například kamerový a přístupový systém, slouží k zabezpečení prostorů a objektu před neoprávněným vniknutím nebo poškozením a k signalizaci nouzového stavu.

Efektivní řízení budov

Budovy dnes představují přibližně 40 % světové spotřeby energií a stále více tak nabývá na důležitosti jejich energetická účinnost a udržitelnost. Lidé tráví uvnitř budov naprostou většinu jejich života, a proto je velmi důležité vytvářet v budovách pro jejich uživatele komfortní a bezpečné prostředí. Velkou výzvou je pak dosažení požadovaného komfortu při maximálně efektivním provozu celé budovy. Pro dosažení tohoto stavu je nutné budovu efektivně řídit – Desigo CC je řešení, které tyto požadavky splňuje.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.