Průmysl, Industry 4.0 | 18. 03. 2019

Průmyslové routery Siemens pro zabezpečené vzdálené připojení k technologiím a strojům s rozhraním Profibus

• Nový modul Scalance M804PB umožňuje připojení existujících technologií a strojů s rozhraním Profibus nebo MPI (Multi-Point Interface)
  • Zabezpečený vzdálený přístup prostřednictvím platformy Sinema Remote Connect
  • Integrovaný nástroj TIA Portal Cloud Connector
  • Využití při retrofitu strojů v automobilovém, potravinářském, chemickém i farmaceutickém průmyslu

Společnost Siemens rozšiřuje portfolio svých průmyslových routerů o modul Scalance M804PB. Doplňuje tak portfolio zavedených routerů produktových řad Scalance S a M. Zařízení umožňuje přístup ke stávajícím strojům a technologickým celkům vybaveným technologií Profibus DP nebo MPI (Multi-Point Interface) přímo z Ethernetu. Tímto způsobem lze připojit stroje s řídicím systémem Simatic S7-300/400 naprogramované pomocí inženýrského nástroje Simatic Step7 Classic nebo s PLC řady Simatic S7, naprogramované v inženýrském softwaru TIA Portal. Pro Profibus uzly jako je Simocode nebo Sinamics atp. navíc zcela univerzálně umožnit přístup z inženýrského nástroje i pokud jsou umístněny pod PLC jiných výrobců.

Nové moduly navíc umožňují jednoduše a ekonomicky výhodně propojit i starší stroje a technologie přímo do platformy vzdálené správy Sinema Remote Connect. Tento postupný retrofit technologií mohou využít zejména výrobci strojů a linek v oblastech automobilového, potravinářského, chemického, ale i farmaceutického průmyslu.

Nové moduly Scalance M804PB obsahují funkceTIA Portal Clould connector, který umožňuje snadný přístup k existujícím Profibus uzlům z centrálního inženýrského nástroje pro administraci a monitoring jako je TIA Portal nebo Simatic Step7 Classic (od verze V5.5). Scalance M804PB tak představuje router pro současné privátní sítě na bázi dvouvodičového vedení Profibus DP nebo MPI směrem k Ethernetu. Kromě Profibus portu disponuje modul také dvěma porty typu RJ45. Do zařízení lze vložit paměťové médium pro uchování konfigurace C-PLUG, resp. KEY-PLUG včetně licence, jenž je nutné pro připojení k platformě Sinema Remote Connect. Připojení může být trvalé nebo pouze po sepnutí digitálního vstupu na základě požadavku lokální obsluhy.

Mezi klíčové vlastnosti Scalance M804PB patří podpora virtuálních sítí VLAN, firewallu, protokolů VPN (IPsec), OpenVPN (Client), NATování a také protokoly redundance zařízení VRRP nebo RSTP. Tyto parametry je možné konfigurovat přes rozhraní příkazové řádky (CLI), přes nástroje na bázi SNMP protokolu nebo pomocí běžného webového prohlížeče. Profibus a MPI rychlosti jsou podporovány od 9,6 Kb/s do 12 Mb/s. Z pohledu napájení jako u ostatních modulů je možnost připojení na zdroj 2x 24 V DC.

Modul nabízí snadnou montáž díky možnosti instalace na standardní lištu typu DIN nebo na lištu automatů Simatic S7-300 a S7-1500, a to bez dodatečných adaptérů. Scalance M804PB má stejné uživatelské rozhraní a porovnatelné funkční charakteristiky jako ostatní routery řad Scalance S615 a M-800. Navíc však přináší Profibus a MPI rozhraní. To zajišťuje snadné nasazení a kompatibilitu s existujícími produkty společnosti Siemens – řídicími systémy Simatic, síťovými komponenty Scalance i softwarovými nástroji pro správu.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.