Průmysl, Industry 4.0 | 04. 10. 2019

Prototyp trysky raketového motoru: Siemens na MSV představuje unikátní technologii aditivní výroby Directed Energy Deposition (DED)

• Unikátní technologie aditivní výroby formou soustředěné tepelné energie
  • Spolupráce mezi Siemens a francouzskou společností BeAM – DED stroj BeAM Modulo 250 využívá Sinumerik ONE
  • Technologie Directed Energy Deposition vhodná pro výrobu a opravy komponentů, výrobu nestandardních tvarů a rozšiřování funkcionality výrobků
  • Unikátní exponát: prototyp trysky proudového motoru rakety sloužící k transportu družic na oběžnou dráhu vyrobený technologií DED

Společnost BeAM, přední výrobce strojů v oblasti technologie DED (Directed Energy Deposition) pro aditivní výrobu, a globální technologická společnost Siemens oznámily své plány na další prohloubení jejich dosavadní úspěšné spolupráce. To je založeno na úspěšném pilotování výrobku Sinumerik One, nové generace řídicího systému pro CNC stroje od společnosti Siemens.

Jako „digital native“ je nový řídicí systém vybaven softwarem pro vytváření digitálních dvojčat, který podporuje bezproblémovou integraci hardwaru a softwaru. BeAM je první výrobce strojů, který vybavil aditivní výrobní stroj Modulo 250 – systémem Sinumerik One.

Návštěvníci MSV mohou vidět, jak se simulace programu provádí na stroji pomocí softwaru Digital Twin of Production v softwaru NX Virtual Machine. Navíc si mohou skutečně sáhnout na unikátní exponát – prototyp trysky proudového motoru rakety, která vynáší družice na oběžnou dráhu vyrobený technologií DED.

„S využitím řídicího systému Sinumerik ONE dokáže obráběcí stroj BeAM Modulo 250 uzavřít smyčku v aditivním digitálním řetězci přemostěním virtuální simulace a reálné aditivní výroby. Otevírá to nové možnosti pro průmyslové zákazníky, kteří jsou připraveni integrovat technologii DED do svého hodnotového řetězce a optimalizovat jeho využití,“ vysvětluje Tomáš Duba, vedoucí obchodní jednotky Motion Control.

Výrobci obráběcích strojů si mohou s pomocí systému Sinumerik ONE virtuálně zmapovat celý proces vývoje a výrazně tak zkrátit fázi vývoje nových strojů a dobu potřebnou pro jejich uvedení na trh. Celkovou dobu uvedení do provozu zkrátí virtuální příprava celého procesu.

Virtuální model stroje pak otevírá výrobcům i pracovníkům obsluhy zcela nové možnosti: mohou důkladně prozkoumat nejrůznější koncepty a funkce strojů i ve chvíli, kdy ještě nemají k dispozici reálný hardware. Realistická simulace zpracování umožní simulovat celé programování obrobků a nastavení a provoz stroje na počítači. I školení pracovníků může probíhat s použitím digitálního dvojčete namísto reálného stroje.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com