Technologie budov, Energetika, Smart Cities, Inovace | 27. 05. 2020

Premiéra dobíjecích sloupků Siemens v Galerii Vaňkovka Brno

Dobíjecí sloupek Siemens

Siemens nainstaloval a zprovoznil dva dobíjecí sloupky pro elektromobily, které jsou určené pro návštěvníky brněnského nákupního centra Vaňkovka. Jedná se o první instalace sloupků SICHARGE v České republice. SICHARGE, který disponuje dvěma výstupy 22 kW, je ideálním řešením pro dobíjení elektromobilů na městských veřejných parkovištích a v nákupních centrech.

Nově zprovozněné elegantní sloupky SICHARGE jsou součástí dobíjecí lokality, kterou v Galerii Vaňkovka vystavěly Teplárny Brno. Dobíjecí body se nachází v prvním parkovacím podlaží blízko vchodu do nákupní galerie a dobíjení, jehož spuštění nevyžaduje žádnou složitou autorizaci, je zdarma. Pro použití dobíječky je ale nezbytné uhradit parkovné dle ceníku Galerie Vaňkovka (1 hodina parkování je zdarma). Galerie Vaňkovka si pro účely vzdálené správy a řízení dobíjecích stanic Siemens zvolila back-end systém od společnosti Unicorn a.s. s názvem ChargeUp. Jedná se o komplexní softwarovou službu pro elektromobilitu pokrývající potřeby provozovatelů dobíjecí infrastruktury a řidičů elektrických dopravních prostředků. ChargeUp se stará o automatický sběr dat z dobíjecích stanic a pokrývá všechny klíčové procesy související s poskytováním služby komerčního dobíjení. S pomocí webové aplikace ChargeUp je možné si dobíjecí sloupky zarezervovat.

Dobíjecí sloupek SICHARGE disponuje dvěma zásuvkami evropského dobíjecího standardu Type2 o dobíjecím výkonu 22 kW. Dobře viditelné LED diody, kterými je sloupek zakončen, přehledně indikují obsazenost nabíjecí stanice. Jakmile je proces dobíjení elektromobilu ukončen, SICHARGE přeruší tok elektrické energie a signalizací přes LED diodu oznámí možnost dobíjet další vůz. Otevřený protokol OCPP umožňuje připojení dobíječky na jakýkoliv back-end systém.

Pomocí integrovaného modemu UMTS LTE/G4 je možné vzdáleně provádět údržbu a update stanice. Nechybí přehledný sedmipalcový TFT displej s možností přehrávání reklamního videa, součástí zařízení je i RFID čtečka sloužící k identifikaci uživatele. Sloupek je možné doplnit o 230 V zásuvky pro dobíjení elektrokol a elektrických koloběžek. Samozřejmostí je polep sloupku na přání zákazníka.

Ovládání sloupku je intuitivní a díky své celkové ergonomii včetně vhodného umístění displeje umožňuje bezbariérový přístup. Sloupek je vyroben z ušlechtilých materiálů s maximální odolností proti korozi a vandalismu.

Portfolio dobíjecích řešení Siemens pro elektromobily obsahuje i vysoce výkonnou, 50 kW, dobíjecí stanici a ultra výkonnou dobíjecí stanici s výkonem 150 kW. Společnost Siemens poskytuje také komplexní platformu E-Car Operation Center zaměřenou na správu dobíjecí infrastruktury a poskytování předzpracovaných dat navazujícím systémům, které s nimi dále pracují (vyúčtování, telematika apod.). Více informací o Siemens řešeních pro elektromobilitu naleznete na www.siemens.cz/elektromobilita

Citace:

Martin Šilar, koordinátor aktivit pro elektromobilitu v Siemens, s.r.o.

„Dobíjecí sloupek SICHARGE, pro který se rozhodli v Galerii Vaňkovka představuje ideální řešení pro veřejné dobíjení elektromobilů na městských parkovištích a v řadě dalších aplikací jako jsou nákupní centra, restaurace a kina. Vzhled, ergonomie, jednoduché ovládání a odolnost sloupku proti vandalismu dělá ze SICHARGE dobíječku vhodnou všude tam, kde chtějí podporovat elektromobilitu.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com