Technologie budov, Energetika, Smart Cities, Inovace | 27. 05. 2020

Premiéra dobíjecích sloupků Siemens v Galerii Vaňkovka Brno

Dobíjecí sloupek Siemens

Siemens nainstaloval a zprovoznil dva dobíjecí sloupky pro elektromobily, které jsou určené pro návštěvníky brněnského nákupního centra Vaňkovka. Jedná se o první instalace sloupků SICHARGE v České republice. SICHARGE, který disponuje dvěma výstupy 22 kW, je ideálním řešením pro dobíjení elektromobilů na městských veřejných parkovištích a v nákupních centrech.

Nově zprovozněné elegantní sloupky SICHARGE jsou součástí dobíjecí lokality, kterou v Galerii Vaňkovka vystavěly Teplárny Brno. Dobíjecí body se nachází v prvním parkovacím podlaží blízko vchodu do nákupní galerie a dobíjení, jehož spuštění nevyžaduje žádnou složitou autorizaci, je zdarma. Pro použití dobíječky je ale nezbytné uhradit parkovné dle ceníku Galerie Vaňkovka (1 hodina parkování je zdarma). Galerie Vaňkovka si pro účely vzdálené správy a řízení dobíjecích stanic Siemens zvolila back-end systém od společnosti Unicorn a.s. s názvem ChargeUp. Jedná se o komplexní softwarovou službu pro elektromobilitu pokrývající potřeby provozovatelů dobíjecí infrastruktury a řidičů elektrických dopravních prostředků. ChargeUp se stará o automatický sběr dat z dobíjecích stanic a pokrývá všechny klíčové procesy související s poskytováním služby komerčního dobíjení. S pomocí webové aplikace ChargeUp je možné si dobíjecí sloupky zarezervovat.

Dobíjecí sloupek SICHARGE disponuje dvěma zásuvkami evropského dobíjecího standardu Type2 o dobíjecím výkonu 22 kW. Dobře viditelné LED diody, kterými je sloupek zakončen, přehledně indikují obsazenost nabíjecí stanice. Jakmile je proces dobíjení elektromobilu ukončen, SICHARGE přeruší tok elektrické energie a signalizací přes LED diodu oznámí možnost dobíjet další vůz. Otevřený protokol OCPP umožňuje připojení dobíječky na jakýkoliv back-end systém.

Pomocí integrovaného modemu UMTS LTE/G4 je možné vzdáleně provádět údržbu a update stanice. Nechybí přehledný sedmipalcový TFT displej s možností přehrávání reklamního videa, součástí zařízení je i RFID čtečka sloužící k identifikaci uživatele. Sloupek je možné doplnit o 230 V zásuvky pro dobíjení elektrokol a elektrických koloběžek. Samozřejmostí je polep sloupku na přání zákazníka.

Ovládání sloupku je intuitivní a díky své celkové ergonomii včetně vhodného umístění displeje umožňuje bezbariérový přístup. Sloupek je vyroben z ušlechtilých materiálů s maximální odolností proti korozi a vandalismu.

Portfolio dobíjecích řešení Siemens pro elektromobily obsahuje i vysoce výkonnou, 50 kW, dobíjecí stanici a ultra výkonnou dobíjecí stanici s výkonem 150 kW. Společnost Siemens poskytuje také komplexní platformu E-Car Operation Center zaměřenou na správu dobíjecí infrastruktury a poskytování předzpracovaných dat navazujícím systémům, které s nimi dále pracují (vyúčtování, telematika apod.). Více informací o Siemens řešeních pro elektromobilitu naleznete na www.siemens.cz/elektromobilita

Citace:

Martin Šilar, koordinátor aktivit pro elektromobilitu v Siemens, s.r.o.

„Dobíjecí sloupek SICHARGE, pro který se rozhodli v Galerii Vaňkovka představuje ideální řešení pro veřejné dobíjení elektromobilů na městských parkovištích a v řadě dalších aplikací jako jsou nákupní centra, restaurace a kina. Vzhled, ergonomie, jednoduché ovládání a odolnost sloupku proti vandalismu dělá ze SICHARGE dobíječku vhodnou všude tam, kde chtějí podporovat elektromobilitu.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.