Celofiremní | 21. 11. 2018

Premiér České republiky Andrej Babiš navštívil digitální továrnu Siemens v Amberku

Zleva: Gunter Beitinger, ředitel závodu Siemens Electronics Works Amberk, Andrej Babiš, předseda vlády ČR, Jan Mrosik, globální CEO divize Digital Factory, Marta Nováková, ministryně průmyslu a obchodu, Karel Havlíček, místopředseda Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, Eduard Palíšek, CEO Siemens ČR

Předseda vlády Andrej Babiš a ministryně obchodu a průmyslu Marta Nováková navštívili závod Siemens Electronics Works v Amberku, který je ukázkou digitální továrny.

Amberským závodem Siemens Electronics Works (EWA), který je příkladem kompletní digitalizace provozu, provedl předsedu vlády s doprovodem globální CEO divize Digital Factory Jan Mrosik a generální ředitel Siemens Česká republika Eduard Palíšek. Závod v Amberku byl založen v roce 1989 a vyrábí přes dvanáct set variant programovatelných řídicích jednotek Simatic.

Produkce je vysoce automatizovaná, 75 procent úkonů provádějí stroje a roboty samostatně. Továrně se přes neměnný počet zaměstnanců a velikost výrobní plochy (10 000 m2) podařilo zvýšit objem výroby čtrnáctinásobně. Siemens Electronics Works zaměstnává zhruba 1 300 pracovníků.

Ročně je v továrně sestaveno přibližně sedmnáct milionů programovatelných řídicích jednotek Simatic. Při cca 230 pracovních dnech za rok to znamená, že každou vteřinu opouští továrnu jeden hotový produkt. Každoročně je ve třísměnném provozu zpracováno zhruba čtyři a půl miliardy komponent, kvalita výroby dosahuje 99,999 %.

Český Siemens zavádí digitální řešení i v sedmi závodech v České republice, v letech 2017–2024 investuje do této oblasti 7 miliard Kč.

Citace:

Premiér České republiky Andrej Babiš

Česká republika i Spolková republika Německo jsou vysoce industrializované země a průmysl je hnací silou jejich hospodářství. Výzvy, které přináší čtvrtá průmyslová revoluce, je třeba řešit včas a se správnými partnery. Siemens jako globální lídr v oblasti digitalizace průmyslu může pomoci českým firmám posílit jejich konkurenceschopnost a naplno využít potenciál jejich inovací.

Globální CEO divize Digital Factory Jan Mrosik

Čtvrtá průmyslová revoluce představuje největší změnu v průmyslové historii a její síla a rychlost zastíní všechny průmyslové proměny, které se do té doby odehrály. Mění se způsob, jak vyrábíme, komunikujeme, učíme se, i jak děláme byznys. Prostřednictvím Průmyslu 4.0 plně pociťujeme vliv digitalizace v průmyslovém světě – v oboru, který stojí za 70 % světové výměny zboží. Hluboké porozumění potřebám zákazníků a procesům je nezbytné pro vytváření hodnot. Díky zaměření na chytrá data namísto jen velkých dat umějí naši inženýři a softwaroví odborníci účinně propojovat znalost výrobků i jejich výroby s analýzou dat, která zákazníkům pomáhá zvyšovat efektivitu provozu. Česká republika a Spolková republika Německo jsou tradiční, úzce a úspěšně spolupracující partneři, které spojují pevné ekonomické vazby.

Generální ředitel Siemens Česká republika Eduard Palíšek

Siemens je nedílnou součástí české ekonomiky a spolehlivým a odpovědným partnerem, který již více než 128 let nabízí inovativní řešení v oblasti průmyslu, energetiky, infrastruktury a zdravotnictví. Siemens od prvopočátku podporuje rozvoj této země a dnes je připraven podpořit českou společnost, aby profitovala z příležitostí, které digitální budoucnost nabízí.

Připojte se k nám na Facebooku (www.facebook.com/SiemensCZ nebo na Twitteru (@SiemensCzech, @chytramesta). Více informací o výzkumu a vývoji naleznete na www.siemens.cz/press/inovace-a-zajimavosti

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.