Doprava a logistika | 10. 08. 2021

ÖBB objednává dalších 20 netrakčních jednotek Nightjet od Siemens Mobility

• Do roku 2025 bude v provozu celkem 33 netrakčních jednotek Nightjet nové generace Viaggio Next Level od společnosti Siemens Mobility
  • Nová generace vozidel Nightjet se zaměřuje na pohodlí, moderní design a větší soukromí
  • ÖBB si zajišťuje pozici lídra na trhu v oblasti nočních vlaků v Evropě

Obliba nočního cestování moderními, rychlými a pohodlnými vlaky roste. Společnost ÖBB objednala dalších 20 sedmivozových netrakčních jednotek pro noční cestování vycházejících z platformy Viaggio Next Level od společnosti Siemens Mobility s cílem rozšířit budoucí flotilu známou pod označením Nightjet. Do roku 2025 tak bude uvedeno do provozu celkem 33 netrakčních jednotek ÖBB Nightjet nové generace, které budou nabízet noční spojení mezi evropskými městy, a to formou cestování šetrného ke klimatu. Noční vlaky budou díky novým vozům nabízet cestujícím vyšší kapacitu, větší pohodlí a více soukromí.

„Aktivace dílčí objednávky na dalších 20 netrakčních jednotek Nightjet je důležitým krokem k tomu, aby se ÖBB stala lídrem na trhu evropského nočního cestování. ÖBB je již nyní největším evropským provozovatelem nočních vlaků a s novou, nejmodernější flotilou vozidel Nightjet upevníme naši pozici a nabídneme cestujícím prvotřídní pohodlí,“ říká generální ředitel ÖBB Andreas Matthä.

"S novými vozidly Nightjet investují ÖBB do udržitelné budoucnosti cestování. Noční vlaky pomohou propojit evropské metropole způsobem šetrným ke klimatu, zatraktivní cestování po železnici a tím významně přispívají k dosažení klimatických cílů. Zvláštní úroveň pohodlí přináší inovativní minikabiny, které cestujícím poskytují soukromí. Speciální odlehčené podvozky pomáhají zajistit mimořádně plynulou jízdu a nižší spotřebu energie po celou dobu životnosti vlaku," říká Michael Peter, generální ředitel společnosti Siemens Mobility.

Viaggio Next Level: další generace Nightjet

V roce 2018 podepsaly společnosti Siemens Mobility a ÖBB rámcovou smlouvu o dodávkách vozidel pro denní a noční cestování. V současné době je ve vídeňském závodě Siemens Mobility vyráběno třináct netrakčních jednotek Nightjet nové generace Viaggio Next Level, které byly objednány na základě této rámcové smlouvy. První dodaná vozidla budou od prosince 2022 nasazena do provozu na tratích vedoucích z Rakouska a Německa do Itálie.

Druhá objednávka z této rámcové smlouvy se nyní týká dalších 20 netrakčních jednotek Nightjet. Tato vozidla jsou plánována pro provoz z Vídně a Innsbrucku do Hamburku a Amsterdamu a pro provoz na trasách z Vídně do Bregenzu a Curychu. Novými netrakčními jednotkami budou obsluhovány také spoje ze Štýrského Hradce do Curychu a z Curychu do Hamburku a Amsterdamu.

Do roku 2025 bude v Rakousku, Německu, Itálii, Švýcarsku a Nizozemsku jezdit 33 netrakčních jednotek Nightjet nové generace, které nahradí velkou část současného vozového parku.

Bezbariérové cestování s větším komfortem a soukromím

Každá sedmivozová netrakční jednotka se skládá ze dvou osobních vozů se sedadly, tří lehátkových vozů a dvou lůžkových vozů. Moderní vozová konstrukce nabízí ještě vyšší úroveň pohodlí. V nové koncepci lehátkových vozů jsou doplněny minikabinky, které poskytují jednotlivcům výrazně více soukromí. Zajišťují pohodlnou cestu a pohodové vystupování v cíli jednotlivých cest. Cestování v lůžkových vozech je ještě pohodlnější, protože všechna kupé budou disponovat vlastní toaletou a sprchou. Novinkou na palubě je bezplatná Wi-Fi.

Nové soupravy Nightjet budou v budoucnu umožňovat také bezbariérové ​​noční cestování. Nový Nightjet bude disponovat multifunkčním vozem s nízkopodlažním vstupem, bezbariérovým lehátkovým oddílem a bezbariérovou toaletou.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.