Technologie budov | 01. 06. 2021

Nový pokojový dotykový panel KNX od společnosti Siemens

• Stylový design kombinující černé sklo a kartáčovaný hliník
  • Flexibilní uživatelské rozhraní se širokou škálou ikon pro intuitivní ovládání
  • Snadné ovládání osvětlení, žaluzií a teploty v místnosti

Společnost Siemens Smart Infrastructure představuje novou pokojovou ovládací jednotku KNX Touch Control TC5. Elegantní a snadno použitelné zařízení se svými individuálně konfigurovatelnými ovládacími prvky zjednodušuje provoz a ovládání všech dostupných funkcí v místnosti. Díky kapacitnímu 5palcovému barevnému dotykovému displeji s moderním a atraktivním designem je nové zařízení ideální pro použití především v komerčních budovách, jako jsou konferenční místnosti, kanceláře a hotely. Navíc díky své flexibilní koncepci montáže, lze Touch Control TC5 instalovat kdekoliv.

Budovy se proměnují

Éra digitalizace přeměňuje budovy na moderní a komplikovanější zařízení, než tomu bylo v minulosti. „Jedná se o významný vývoj v historii budov. Majitelé a investoři mají nyní více příležitostí navrhovat budovy tak, aby odpovídaly potřebám jejich uživatelů,“ uvedl Henning Sandfort, generální ředitel Building Products ve společnosti Siemens Smart Infrastructure. „Pokojové operátorské panely, jako je nový Touch Control TC5, jsou schopné komunikovat prostřednictvím sběrnice KNX a vytvářet perfektní vnitřní klima a světelné podmínky pro každého uživatele místnosti, protože samostatně reagují na hodnoty snímané senzory.“

Nový pokojový regulátor pokrývá prakticky všechny možné aplikace v místnosti, jako je spínání, stmívání, ovládání barev a teploty barev světel, stejně jako stínění před sluncem a řízení provozu vytápění, včetně ventilace a klimatizace. Aby bylo zajištěno zdravé klima ve vnitřním prostoru, nabízí Touch Control TC5 automatické ovládání ventilátoru na základě aktuální hodnoty prachových částic PM2,5 nebo koncentrace CO2 ve vzduchu. Jinými slovy se upravuje činnost ventilátoru v závislosti na množství znečišťujících látek ve vzduchu. Pomocí dostupných logických funkcí lze snadno implementovat další funkce regulátoru teploty, jako je automatické přepnutí do režimu protimrazové ochrany při prudkém poklesu venkovní teploty nebo zavření žaluzií, když jas překročí určitou úroveň.

Méně složité pro uživatele

Obecně platí, že je dnes zapotřebí více zařízení a kabelů, protože se zvyšuje požadavek na funkce budov. Touch Control TC5 se v tomto liší: Všechny funkce místnosti lze zobrazit a ovládat z tohoto jediného zařízení. Montáž a instalace nového dotykového panelu je snadná, protože je kompatibilní s různými nástěnnými krabicemi (EU, USA, CN, UK, CH). Abychom splnili požadavky komerčních zákazníků na firemní design, lze ikony, jejich rozložení a spořič obrazovky podle potřeby upravit. Z důvodu úspory energie lze displej automaticky zapínat a vypínat pomocí vestavěných integrovaných senzorů. Ovládací prvky lze kdykoli zamknout nebo odemknout pomocí hesla nastaveného během konfigurace anebo přes sběrnici.

Nová jednotka pro ovládání místnosti je všestranná a cenově výhodná, protože k implementaci komplexních funkcí není potřeba žádný další centrální ovladač v místnosti.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com