Technologie budov | 23. 04. 2019

Nové stmívací a spínací KNX prvky pro osvětlení a stínící techniku od firmy Siemens

• Produktová řada Gamma KNX byla rozšířena o nová zařízení určená pro montáž na DIN lištu
  • Jsou k dispozici nové spínací moduly s detekcí zátěžového proudu, nové moduly pro spínání a stmívání osvětlení a ovládání stínící techniky
  • Výkonné a univerzální aplikace ve všech zařízeních, krátká doba instalace, nízké náklady na zprovoznění

Siemens Smart Infrastructure rozšiřuje svou produktovou řadu Gamma KNX o nové spínací moduly s detekcí zátěžového proudu, nové moduly pro spínání a stmívání osvětlení a ovládání stínící techniky. Tyto nové prvky jsou určeny pro obytné a komerční budovy a zajišťují spolehlivé spínání a monitorování zátěže, zapínání a stmívání zářivek pomocí řídicích výstupů s 1 až 10 V a řízení střídavých motorů u stínící techniky a pohonů odvětrávání.

Nové spínací moduly jsou vhodné pro vysoké, kapacitní, indukční a ohmické zátěže, zejména ty s vysokými špičkami spínaného proudu. Dodatečné monitorování zátěžového proudu může odhalit změny chování při zatížení, čímž se zlepšuje energetická účinnost budovy a komfort v místnosti.

Spínací/stmívací prvky slouží k inteligentnímu ovládání a nastavení komfortního osvětlení v libovolnou dobu. Napomáhají tak nízké spotřebě elektřiny při zapínání a stmívání LED osvětlení a zářivek pomocí řídicích výstupů 1 až 10 V nebo LED předřadníků.

Nové žaluziové moduly během dne chrání pracovní prostory před oslněním a zamezují zahřívání místností. Automatická detekce doby pohybu žaluzie zajišťuje snadné a rychlé uvedení do provozu. Při použití v kombinaci s meteorologickou stanicí splňují tyto akční členy komplexní požadavky nejmodernějšího řešení ochrany proti slunečnímu záření s ochranou vlastních žaluzií před větrem, deštěm a mrazem.

Kratší doba instalace a jednodušší uvedení do provozu

Všechny tyto nové KNX prvky lze rychle uvést do provozu pomocí jednotného konfigurátoru příslušné aplikace v softwaru ETS5. Dobu instalace nových spínacích akčních členů značně zkracují bezúdržbové upínací svorky. Dále pro efektivní uvedení do provozu je na přední straně zařízení přístup buď k mechanickým spínačům nebo membránová klávesnice pro přímé ovládání spínaných/stmívaných okruhů.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.