Technologie budov | 23. 04. 2019

Nové stmívací a spínací KNX prvky pro osvětlení a stínící techniku od firmy Siemens

• Produktová řada Gamma KNX byla rozšířena o nová zařízení určená pro montáž na DIN lištu
  • Jsou k dispozici nové spínací moduly s detekcí zátěžového proudu, nové moduly pro spínání a stmívání osvětlení a ovládání stínící techniky
  • Výkonné a univerzální aplikace ve všech zařízeních, krátká doba instalace, nízké náklady na zprovoznění

Siemens Smart Infrastructure rozšiřuje svou produktovou řadu Gamma KNX o nové spínací moduly s detekcí zátěžového proudu, nové moduly pro spínání a stmívání osvětlení a ovládání stínící techniky. Tyto nové prvky jsou určeny pro obytné a komerční budovy a zajišťují spolehlivé spínání a monitorování zátěže, zapínání a stmívání zářivek pomocí řídicích výstupů s 1 až 10 V a řízení střídavých motorů u stínící techniky a pohonů odvětrávání.

Nové spínací moduly jsou vhodné pro vysoké, kapacitní, indukční a ohmické zátěže, zejména ty s vysokými špičkami spínaného proudu. Dodatečné monitorování zátěžového proudu může odhalit změny chování při zatížení, čímž se zlepšuje energetická účinnost budovy a komfort v místnosti.

Spínací/stmívací prvky slouží k inteligentnímu ovládání a nastavení komfortního osvětlení v libovolnou dobu. Napomáhají tak nízké spotřebě elektřiny při zapínání a stmívání LED osvětlení a zářivek pomocí řídicích výstupů 1 až 10 V nebo LED předřadníků.

Nové žaluziové moduly během dne chrání pracovní prostory před oslněním a zamezují zahřívání místností. Automatická detekce doby pohybu žaluzie zajišťuje snadné a rychlé uvedení do provozu. Při použití v kombinaci s meteorologickou stanicí splňují tyto akční členy komplexní požadavky nejmodernějšího řešení ochrany proti slunečnímu záření s ochranou vlastních žaluzií před větrem, deštěm a mrazem.

Kratší doba instalace a jednodušší uvedení do provozu

Všechny tyto nové KNX prvky lze rychle uvést do provozu pomocí jednotného konfigurátoru příslušné aplikace v softwaru ETS5. Dobu instalace nových spínacích akčních členů značně zkracují bezúdržbové upínací svorky. Dále pro efektivní uvedení do provozu je na přední straně zařízení přístup buď k mechanickým spínačům nebo membránová klávesnice pro přímé ovládání spínaných/stmívaných okruhů.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com