Průmysl, Industry 4.0 | 23. 08. 2021

Nové motory Simotics rozšiřují možnosti využití servosystému Sinamics S210

• Motory Simotics S-1FS2 v nerezovém provedení nabízejí specifické funkce pro využití ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu
  • Servomotory s planetovou převodovkou Simotics S-1FK2 jsou optimálním řešením pro nastavení rychlosti, krouticího momentu a setrvačnosti
  • Motory Simotics S-1FT2 se stupněm krytí IP67 obsahují 26bitový enkodér pro vysokou jmenovitou rychlost a další volitelné funkce

Společnost Siemens rozšířila nabídku motorů pro osvědčený systém servopohonů Sinamics S210, a dále tak obohatila možnosti jeho využití. Speciálně pro farmaceutický a potravinářský průmysl je určen motor Simotics S-1FS2, který je proveden v nerezovém pouzdře se stupněm krytí IP67/IP69 a absolutními víceotáčivými 22bitovými enkodéry s vysokým rozlišením. Tento servomotor tak splňuje veškeré hygienické podmínky a je ideální pro mísení a míchání, klimatizační zařízení a ventilaci, dávkování a plnění i pro dopravníkové aplikace, balení či skladování nejrůznějších koncových produktů v oblasti potravinářství a výroby léčiv.

Systém Sinamics S210 dále doplňují nové servomotory s planetovou převodovkou Simotics S-1FK2. Uplatnění naleznou v aplikacích, které vyžadují dosažení vysoké rychlosti cyklu při nízké hmotnosti a setrvačnosti převodovky nebo pro přesné nastavení setrvačnosti při pohybu těžkých nákladů. Motorová jednotka je již zkompletovaná a je v nabídce se širokou škálou převodových poměrů a velikostí pro optimální využití v nejrůznějších aplikacích. Teplota se nastavuje pomocí digitálního dvojčete v nástroji TIA Selection Tool.

I nový servomotor Simotics S-1FT2 rozšiřuje aplikační využití systému Sinamics S210. Přesnost provozu zvyšují například enkodéry s rozlišením až 26 bitů a spolu s vysokou ochranou na stupni IP67 a různými variantami povrchové úpravy umožňují využití i v náročnějších prostředích. V neposlední řadě stojí za zmínku i nové možnosti nasazení na strojních zařízeních díky vyšší jmenovité rychlosti.

Součástí systému servopohonů Sinamics S210 je servoměnič a servomotor. Všechny motory systému jsou propojeny jedním kabelem, kterým jsou vedeny elektrické vodiče, signál enkodéru i brzda. Využívá se ve vysoce dynamických řešeních, jako jsou například manipulační systémy, balicí stroje nebo výroba strojů. Vysoké nároky na řízení polohy a pohybu, například v oblasti dynamického polohování, synchronizace převodovek či vaček s několika osami, dokáže splnit mj. i díky dokonalé souhře s řídicím systémem Simatic S7-1500 přes rozhraní Profinet IRT.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com