Doprava a logistika | 28. 11. 2018

• 94 souprav metra z rodiny Inspiro pro Londýn
  • Dodávky vozidel budou zahájeny v roce 2023
  • Digitalizace dopravy prostřednictvím platformy Railigent
  • Nové vozy nabídnou více prostoru, jsou klimatizované a plně průchozí
  • Miliónům pasažérů přinesou vyšší kvalitu cestování a díky větší přepravní kapacitě také pohodlnější cestování

Londýnské metro je již raritou a turistickou atrakcí. Menší rozměry jeho tunelů připomínají, že v době jejich budování, tedy před více než sto lety, byli lidé v průměru zhruba o dvanáct centimetrů menší než dnes. Avšak i do historických tunelů lze postavit moderní vozidla. Společnost Siemens Mobility nyní těší úspěch v podobě největší zakázky, kterou ve Velké Británii kdy získala a která zahrnuje 94 nových elektrických jednotek metra tzv. “Tube”. Soupravy metra, na jejichž konstrukci se bude podílet také český tým vývojářů, nahradí stávající vozy ze 70. let minulého století. Vlaky budou obsluhovat linku “Piccadilly” a první z nich budou dodané v roce 2023.  Zakázku v hodnotě 1,5 miliardy GBP (1,54 miliardy eur) uzavřely Siemens Mobility a London Underground (LUL), dceřiná společnost firmy Transport for London (TfL), zodpovědná za městskou železniční síť britského hlavního města.

„Naše nová vozidla pro londýnské metro podstatně navýší přepravní kapacitu a zvýší četnost spojů na lince Piccadilly. Zároveň nabídnou lidem, využívajícím k přepravě metro, lepší požitek z jízdy. Naše servisní oddělení podpoří zákazníka v průběhu celé životnosti těchto nových souprav, aby mohly sloužit veřejnosti s nejvyšší mírou spolehlivosti a dostupnosti,” říká Sabrina Soussan, CEO Siemens Mobility.

Nigel Holness, ředitel společnosti London Underground, uvádí: „Zavedení nových vlaků na lince Piccadilly výrazně zlepší cestování miliónů našich zákazníků v následujících dekádách, a to díky četnějším spojům a vyšší spolehlivosti vozidel. Touto objednávkou dojde k výměně flotily ze 70. let minulého století za nová vozidla, která budou dodávána postupně od roku 2023 a která pomohou vypořádat se s přeplňováním vlaků kvůli neustále početnější populaci.”

Nové prostornější vozy pro linku Piccadilly mají základ v rodině vozidel Siemens Mobility Inspiro, nabízejí podstatně lepší podmínky pro cestování a více pohodlí. Moderní vozy metra představují lepší zážitek z jízdy, mají široké dveře, jsou průchozí a plně klimatizované. Informační systém uvnitř vozů navíc pomůže zákazníkům snadněji plánovat další cíl cesty.

V rámci servisní smlouvy bude společnost Siemens Mobility zodpovědná za dodávky náhradních dílů po dobu pěti let počínaje uváděním prvních vozidel do provozu. Siemens Mobility bude zároveň poskytovat technickou podporu po celou dobu životnosti vozidel i po skončení garanční doby. Dále si zákazník (LUL) objednal také digitální služby založené na platformě Siemens Railigent.

Společnosti TfL a Siemens Mobility budou úzce jednat, aby zvážily možnosti partnerství místní výroby ve Velké Británii se Siemens Mobility ve Vídni v Rakousku, kde je globální centrum pro oblast metra. V březnu 2018 společnost Siemens Mobility oznámila plány s místním železničním výrobním závodem v Goole, East Yorkshire, kde Siemens Mobility zamýšlí vytvořit až 700 pracovních míst (a dalších 250 během fáze výstavby závodu), s potenciálem dalších 1 700 míst v britském dodavatelském řetězci.

Společnost LUL objednala nová vozidla jako součást upgrade programu „Deep Tube“, který obsahuje linky Piccadilly, Bakerloo, Central a Waterloo & City. Do roku 2026 se očekává navýšení kapacity na lince Piccadilly v době špičky, kterou denně využívá 700 000 cestujících (z 24 až na 27 vlaků za hodinu). Interval mezi vlaky bude 135 sekund v nejvytíženějších časech přepravní špičky.

Připojte se k nám na Facebooku (www.facebook.com/SiemensCZ nebo na Twitteru (@SiemensCzech, @chytramesta). Více informací o výzkumu a vývoji naleznete na www.siemens.cz/press/inovace-a-zajimavosti

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.