Průmysl, Industry 4.0 | 07. 06. 2021

Nová procesorová jednotka Siemens SCALANCE LPE9000 zajišťuje dlouhodobě udržitelnou optimalizaci průmyslové komunikace

Nová lokální procesorová jednotka Scalance LPE9403 umožňuje například neustálé monitorování sítě a detekci anomálií.

Společnost Siemens rozšiřuje své portfolio průmyslové komunikace a řešení pro digitalizaci v cloudových a edge aplikacích.  Na trh představuje novou lokální procesorovou jednotku Scalance LPE9403 (z angl. (Local Processing Engine), která se vyznačuje zejména svou implementací v blízkosti vlastního procesu. Díky otevřenému operačnímu systému Linux, který je nainstalován přímo na LPE, nový Scalance dokáže současně zpracovat širokou škálu uživatelských aplikací. Je navržen tak, aby byl schopen snadno vyřešit specifické průmyslové požadavky, jako například dlouhodobě udržitelnou optimalizaci průmyslové sítě.

Nový Scalance LPE9403 lze použít k přenosu a zobrazení dat přímo z výrobního stroje nebo z výrobního zařízení. LPE umožňuje prediktivní údržbu prostřednictvím dodatečně nainstalovaných aplikací a detekuje anomálie, například pomocí softwaru „Claroty“. V oblasti edge computingu neboli v oblasti lokálního zpracování dat na straně stroje pomocí takzvaných „edge“ a cloudových aplikací, funguje jako edge zařízení v ekosystému, do kterého lze přidávat aplikace prostřednictvím app storu nebo centrální správy. Pokud jsou tyto aplikace specifikovány pro LPE centrálně, lze je distribuovat, instalovat a udržovat vždy v aktuální verzi.

Víc než jen běžné PC

Díky široké škále možných instalací lze na Scalance LPE9403 provozovat několik programů současně. To znamená, že lokální procesorová jednotka je srovnatelná se standardními průmyslovými osobními počítači (PC). LPE je ve stejném designovém provedení jako řídicí systém Simatic S7-1500 a disponuje tak ideálními rozměry pro umístění do rozvaděče nebo může být umístěn na DIN lištu. Oproti běžným PC nabízí široký rozsah pracovních teplot od -40 do +60 °C, redundantní napájení a možnost připojení pomocí optického kabelu na vzdálenost až 200 km. Scalance LPE9403 je v provedení bez ventilátoru, nemá interní baterii a nabízí dvě možnosti pro instalaci softwarových balíčků - „nativní“ a „kontejnerový“. Díky podpoře rozhraní Docker lze do zařízení Scalance LPE snadno nainstalovat libovolnou aplikaci kompatibilní s touto technologií. Docker technologie je bezplatný softwarový balíček, který umožní vytvoření oddělených aplikací pomocí kontejnerové virtualizace.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com