Doprava a logistika, Smart Cities, Inovace | 20. 02. 2020

Nová e-carsharingová služba GreenGo využívá nabíjecí stanice Siemens

Nabíječka Siemens CPC 50 kW pro GreenGo

Od dnešního dne je v Praze v provozu flotila elektromobilů společnosti GreenGo. Nová e-carsharingová služba umožní obyvatelům a návštěvníkům hlavního města zapůjčení elektromobilů značky VW e-up! K dobíjení flotily elektromobilů bude GreenGo používat veřejnou nabíjecí síť i vlastní servisní nabíjecí body vybavené 50 kW nabíječkami Siemens.

Elektromobily se budou pohybovat po území celé Prahy, k zapůjčení a navrácení budou k dispozici v tzv. „servisní zóně“, která v současnosti pokrývá centrum města a vnitřní části obvodů Prahy 3 až 10. Pronájem probíhá prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu, k dispozici je řada platebních tarifů, díky kterým půjčení GreenGo vyjde levněji než kterákoliv pražská taxislužba. Služba startuje se stovkou elektromobilů, během několika měsíců počítá s jejich zdvojnásobením. Na provoz flotily bude GreenGo využívat jak veřejnou dobíjecí síť, tak čtyři vlastní rychlonabíjecí stanice Siemens CPC 50 kW, z nichž dvě jsou již v provozu. Vozy budou minimálně v první fázi nabíjet výhradně zaměstnanci firmy.

Pro využívání služby stačí stáhnout aplikaci a zaregistrovat se. Vedle čísla platební karty a fotografie řidičského průkazu bude potřeba pořídit i své selfie. Po ověření, že jde skutečně o daného řidiče, může být už během pár chvil na silnici nový elektromobilista. Libovolný zákazník by měl v centru Prahy dojít k volnému vozu během maximálně sedmi minut. Společně s možností parkovat na všech modrých a fialových zónách tak nabízí GreenGo možnost jednoduchého a rychlého zaparkování i na těch nejfrekventovanějších místech v Praze.

Siemens CPC 50 kW

Nabíjecí stanice CPC (Compact Power Charger) 50 kW nabízí široký rozsah výstupního napětí na DC konektorech – 30 až 920 V. Díky tomu je schopná efektivně nabíjet elektromobily s různou úrovní palubního napětí trakční baterie, nové generace elektromobilů od roku 2019 a autobusy s více než DC 800 V. Více informací naleznete na www.siemens.cz/elektromobilita

GreenGo

GreenGo e-carsharing funguje od roku 2016 v Budapešti, kde operuje s 300 auty. Česká pobočka GreenGo vznikla loni, bude zaměstnávat do 20 lidí a do šesti měsíců očekává několik tisíc stálých zákazníků, kteří budou službu využívat alespoň pětkrát měsíčně.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.