Technologie budov | 13. 07. 2020

Nová čidla Siemens detekují nejmenší prachové částice v potrubí budov

Čidlo prachových částic
  • Pro měření jemných prachových částic s velikostí 0,3 až 2,5 μm (PM2,5) nebo 0,3 až 10 μm (PM10)
  • Unikátní mechanické provedení pro vysoce přesné měření
  • Snadná instalace na stávající i nové vzduchotechnické jednotky (AHU)

Siemens Smart Infrastructure představuje nová čidla jemných prachových částic PM2.5, která jsou součástí produktové řady Symaro. Čidla měří koncentraci prachových částic a nečistot, včetně jemného písku, a přispívají tak k vytváření zdravého a produktivního vnitřního prostředí v budovách. Rychle a přesně předávají naměřené hodnoty do technologicky vyspělých řídicích systémů budov, které zajišťují komplexní monitorování a regulaci vnitřního prostředí. Nová čidla pomáhají zlepšovat kvalitu vzduchu v obytných a komerčních budovách, což pozitivně ovlivňuje zdraví a pohodlí osob v místnostech. Zjištěním a včasnou detekcí nebezpečných prachových částic pomáhají dosáhnout energeticky a cenově efektivní regulace celého systému HVAC.

Vyšší bezpečnost budov a uživatelů

Rostoucí znečištění ovzduší způsobuje zvýšené koncentrace jemného prachu, který má negativní vliv nejen na životní prostředí, ale také na lidi – především jejich dýchací a kardiovaskulární systém.  Mezi nejvíce postižené oblasti patří městské aglomerace. Částice prachu pronikají přes nos, ústa i krk hluboko do plic a způsobují zvýšený výskyt kardiovaskulárních chorob, bronchitidy, astmatu nebo rakoviny plic.

Nová čidla jemného prachu PM 2,5 pro vzduchotechnické potrubí přesně měří a monitorují kvalitu vnitřního a vnějšího vzduchu a přispívají tak k lepšímu pracovnímu prostředí a bezpečí osob v budově. Spolu s řídicím systémem budovy monitorují čidla kvalitu vzduchu ve vzduchotechnických jednotkách a mohou sledovat úroveň znečištění v jedné nebo více místnostech. Nová čidla, navržená speciálně pro vytváření zdravého prostředí v místnostech, jsou k dispozici ve dvou provedeních. První verze je vybavena měřicí sondou, která detekuje jemné prachové částice PM2.5 a PM10, které jsou pro člověka škodlivé. Druhá varianta navíc disponuje možností měřit relativní vlhkost a teplotu.

Jedinečná konstrukce pro maximální přesnost

Čidla jemného prachu PM2.5 charakterizuje mimořádně vysoká citlivost a snadná instalace i konfigurace, zejména ve vzduchotechnických jednotkách. Měřicí modul má životnost přesahující šest let a lze jej snadno vyměnit.

Sondy rychle poskytují hodnoty s vysokou přesností bez ohledu na obsazenost místnosti a budovy, čímž snižují náklady na uvedení do provozu, servis a provoz. Díky své unikátní mechanické konstrukci, která umožňuje vstup a výstup vzduchu stejným otvorem, čidla nabízí mimořádně vysokou přesnost. Tato jedinečná vlastnost zajišťuje přesné měření ve vstupních nebo výstupních kanálech vzduchotechnické jednotky. Po sestavení hlavy a detekční komory je komora zcela uzavřena, další vstup vzduchu z hlavy do komory není možný. Inovativní konstrukce zajišťuje, že měřen je výlučně vzduch nasávaný ze vzduchotechnického potrubí. Nová kanálová čidla jemného prachu PM 2,5 rozšiřují portfolio čidel řady Symaro, které měří koncentrace CO2, těkavých organických sloučenin (VOC), prachových částic, relativní vlhkost, teploty a jsou vybavena řadou dalších aplikací.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com