Průmysl, Industry 4.0, Smart Cities | 13. 08. 2019

Nová aplikace Siemens propojí světovou výstavu Expo 2020 v Dubaji s internetem věcí

• Digitální aplikace pro Expo 2020 v Dubaji sbírá, analyzuje a vizualizuje infrastrukturní data pro zajištění energetické účinnosti, udržitelnosti a komfortu návštěvníků
  • Aplikace pro světovou výstavu v Dubaji se stane vzorovým modelem pro chytrá města
  • Předvede možnosti propojení městské infrastruktury s internetem věcí pomocí operačního systému MindSphere

Společnost Siemens vyvíjí novou cloudovou aplikaci pro světovou výstavu Expo 2020 v Dubaji, která by se měla stát vzorovým modelem pro chytrá města budoucnosti. Část výstavních prostor již byla připojena k internetu věcí (IoT).

Aplikace by měla během šesti měsíců trvání dubajského Expa 2020 zajistit jeho digitální optimalizaci, zpříjemnit návštěvníkům pobyt a snížit spotřebu vody a energie. Zpočátku se zaměří na dvě hlavní oblasti – environmentální monitoring a zavlažování. V této fázi bude shromažďovat, monitorovat, korelovat, analyzovat a vizualizovat data z výstaviště, čímž umožní sledování a řízení infrastruktury ze statických i mobilních přístrojů v reálném čase.

Aplikace, která je vyvíjena v úzké spolupráci s Expo 2020 Dubaj, aktuálně prochází testováním v projektové kanceláři výstaviště. S postupem dokončování infrastruktury bude rozšiřována o další oblasti, jako je například udržitelnost, monitorování nabíjení elektromobilů a další možnosti využívání dat, aby do jedné aplikace začlenila nejrůznější prvky tvořící chytré město. Nakonec bude připojena k celému ekosystému Expa. Vznikne tak nejpropojenější světová výstava v historii, která představí možnosti integrace městské infrastruktury do internetu věcí.

„S novou digitální aplikací se Expo 2020 v Dubaji stane nejpropojenějším veletrhem v historii. A to je skutečně velký pokrok v našem zkoumání možností, jak digitalizace a technologie IoT mohou pomoci řešit výzvy, jimž jednotlivá města čelí,“ uvedl COO a CTO koncernu Siemens AG Dr. Roland Busch. „Propojení infrastruktury největší akce v arabském světě s internetem věcí znamená, že dokážeme dále formovat rozvoj chytrých měst budoucnosti po celém světě.“

Technologický ředitel dubajského Expa 2020 Mohammed Alhashmi k tomu poznamenal: „Aplikace Siemens je skvělým příkladem toho, čeho se snažíme při přípravách Expa 2020 dosáhnout – chceme našim partnerům nabídnout testovací místo, kde budou ve velkém měřítku využívány nejrůznější inovace a zkoumán potenciál nových technologií. Cílem je zajistit kvalitní fungování a zážitky v souladu s našimi hlavními tématy, kterými jsou Příležitost, Mobilita a Udržitelnost‘.“

Nová aplikace se bude rozrůstat společně s místem konání světové výstavy. Postupně budou začleněny funkce pro využití strojového učení a umělé inteligence na podporu předpovědí. Jakmile aplikace získá dostatečné množství historických dat ze senzorů, může být vytvořen model pro učení a mohou se provádět predikce a předpovědi. Pokud bude například připojena k meteorologické stanici, může využít historická a reálná data o počasí a kvalitě vzduchu pro předpověď pravděpodobnosti vzniku písečné bouře, a následně vytvořit vhodná doporučení pro infrastrukturu veletrhu. Aplikace dokáže využít data ze senzorů všech výrobců, takže není závislá na konkrétních senzorech a branách.

Aplikace pro Expo 2020 používá MindSphere – otevřený operační systém a cloudové řešení společnosti Siemens pro internet věcí, a byla kompletně navržena a vyvinuta v rámci jeho ekosystému. Při přihlášení se uživateli zobrazí grafická vizualizace výkonu infrastruktury veletrhu. Aplikaci porozumí a mohou ji intuitivně používat i ti, kdo nejsou příliš technicky založeni.

Siemens je pro Expo 2020 v Dubaji partnerem pro digitalizaci infrastruktury a realizuje zde jednu z největších instalací technologií pro digitální budovy na světě. Během šesti měsíců by Expo 2020 mělo přilákat přes 25 milionů návštěvníků, a řešení společnosti Siemens propojí pomocí MindSphere více než 130 objektů, pomocí aplikace budou dále také monitorovány a řízeny. I tím se bude Siemens podílet na plnění cílů Expa 2020 v Dubaji zaměřených na energetickou účinnost, komfort návštěvníků a bezpečnost.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.