Technologie budov, Smart Cities | 04. 04. 2018

Muzeum Archeoparku Pavlov zajištují technologie Siemens

Technologie Siemens udržují ideální podmínky uvnitř unikátního podzemního muzea Archeoparku Pavlov. Netradiční stavba kombinující klasické muzejní expozice a nejmodernější audiovizuální technologie je zahloubena čtyři metry pod zemí. Komplexní systém Siemens zajišťuje řízení vytápění, chlazení, ohřevu vody a odpadních systémů ve výstavních prostorech i v administrativním a technickém zázemí muzea.

Atypicky řešená stavba Archeoparku Pavlov vyvolává obdiv z řad široké veřejnosti a sbírá prestižní ocenění, jako například Stavba roku 2016.

Na ploše o velikosti přesahující 500 m2 se v prostorech výjimečné architektury rozprostírá výstava kombinující prvky klasické muzejní expozice s nejmodernější audiovizuální technologií, představující život prvních moderních Evropanů. Prezentuje nejen historii výzkumů, ale především samotné nálezy ze života tehdejších lidí – originální kamenné nástroje, kostěné či umělecké předměty a další.

Technické zázemí

Vzhledem ke snaze o zachování celkového dojmu a atmosféry místa, jsou veškeré technické místnosti propracovaně zapojeny do prostoru tak, aniž by odváděly pozornost od celkového prožitku.

Náročnost podzemní stavby, kdy je nejen hlavní výstavní prostor, ale i administrativní a technické zázemí ukryto ve svahu, vyžadovala komplexní řešení pro udržení ideálních podmínek v místnosti. Díky procesní stanici Desigo PXC100.D s příslušnými vstupně/výstupními moduly, řídicím systémem MaR a ovládacím panelem PXM20 jsme byli schopni tento požadavek splnit ke spokojenosti zákazníka,“ říká Petr Krejčíř, obchodní ředitel úseku SSP divize Building Technologies Siemens ČR.

Řídicí systém MaR (měření a regulace) se v budově stará o vzduchotechnickou jednotku s rekuperací, ohřevem a chlazením pro větrání výstavních prostor, která umožňuje i noční chlazení objektu venkovním vzduchem. Dále pokrývá kaskádu tří tepelných čerpadel sloužících jako zdroj topné i chladící vody pro vzduchotechnickou jednotku, vytápění a ohřev vody. V neposlední řadě se systém stará o topné okruhy podlahového vytápění a řízení přečerpávací stanice odpadních vod náležící k areálu.

Siemens Building Technologies vytváří perfektní místa pro život

V Siemens věříme, že místa, kde trávíme čas, ovlivňují náš život. V dnešní době tráví lidé téměř 90 % času v budovách – nejen v doma, ale hlavně v kancelářích, výrobních halách, školách, nemocnicích, domovech důchodců apod. Cílem divize Building Technologies Siemens je, udělat z nich to nejlepší místo pro život. Naše výrobky a řešení pomáhají vytvořit takové prostředí, ve kterém se lidé mohou cítit bezpečně a pohodlně, aby mohli žít život, jaký chtějí. Více na http://www.siemens.cz/perfectplaces a také na twitteru PerfectplacesCz

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com