Technologie budov, Industry 4.0, Smart Cities, Inovace | 22. 07. 2021

Moderní technologie Siemens chrání české kulturní památky

Národní muzeum v Praze

Národní muzeum v Praze, hrad a zámek v Českém Krumlově, Zlatá bula sicilská v Národním archivu či obnovená chata Libušín na Pustevnách – to jsou příklady památek, které chrání moderní technologie Siemens. Dokážou se postarat nejen o požární bezpečnost, ale i o ideální teplotu a klima v interiérech a zajištění proti nezvaným návštěvám.

Zabezpečení a technologická ochrana kulturních památek mají svá specifika. Je nutné dbát na požární ochranu, ale zároveň co nejméně zasahovat do historických konstrukcí. Společnost Siemens se do památkové péče a ochrany i do zajišťování technologií pro významné stavby zapojuje již od počátku svého působení v českých zemích.

„V Česku máme okolo 100 instalací. Jde o hrady, zámky, muzea a další historické objekty s velkou historickou a uměleckou hodnotou,“ říká Milan Ceeh, obchodní ředitel Siemens Smart Infrastructure REU.

Památky velmi často vyžadují zvláštní podmínky – udržování stálé teploty či vlhkosti a vhodné osvětlení. Je rovněž nutné je chránit proti vandalům či nechtěnému poškození návštěvníky. Na to vše nabízí Siemens řadu řešení, která dokážou vzájemně komunikovat a mohou se propojit i s technologiemi jiných značek. „Většina světových výrobců používá standardizované komunikační protokoly, a tak můžeme integrovat systémy od různých výrobců,“ dodává Milan Ceeh.

Varování před ohněm i automatické hašení

Požární ochrana je jedním z pilířů bezpečnostních technologií Siemens. V nabídce jsou systémy elektrické požární signalizace (EPS), systémy pro detekci požárů, pro vyhlašování poplachu a evakuaci a stabilní hašení.

Díky bezdrátovým požárním hlásičům SWING byl například na hradě Bouzov rozšířen dosah signálu bezdrátových hlásičů, jenž je obvykle omezen na jedno patro, až o tři podlaží níže, a to bez potřeby natažení jediného metru kabelu v interiérech hradu.

Systém elektronické požární signalizace Cerberus PRO využívají například na zámcích Velké Losiny a Žleby, systém Sintenso s bezdrátovou technologií SWING ochraňuje zámek v Holešově. Sintenso se rovněž uplatňuje i v nově zrekonstruovaném Národním muzeu, jehož rekonstrukce je odborníky považována za jednu z největších a nejkomplikovanějších v české historii.

Národní muzeum rovněž disponuje systémem měření a regulace v podobě platformy pro komplexní řízení budov Desigo CC, který integruje ostatní systémy použité v budově. Lidé a exponáty jsou tak chráněni kvalitou, jež je srovnatelná s nejlépe zabezpečenými stavbami podobného typu na světě.

Optimální klima pro české kulturní dědictví

Dalším důležitým prvkem v ochraně kulturních památek je udržování optimálního vnitřního prostředí – zahrnuje systémy pro vytápění, chlazení, větrání, stínění a regulaci vlhkosti.

Expozice muzea Archeoparku Pavlov obsahuje řadu exponátů od významných kosterních pozůstatků až po kamenné nástroje a kostěné předměty. O řízení vzduchotechniky s rekuperací, vytápění, chlazení, ohřev vody a přečerpávací stanici odpadních vod se stará řídicí systém Siemens MaR Desigo PX, jenž využívá kaskádu tří tepelných čerpadel a noční chlazení venkovním vzduchem.

Z Beskyd až do Prahy

Technologie Desigo slouží také v nedávno obnovené chatě Libušín na Pustevnách v Beskydech. S měřením a regulací zařízení v chatě pomáhá Siemens Desigo PX. Regulátory umožňují sledovat a řídit tepelné čerpadlo, topné okruhy, ohřev vody na mytí a vzduchotechniku s rekuperací. Dohled nad technologií zajišťuje platforma Desigo Control Point. Díky dotykovým panelům s grafickou vizualizací, správě alarmů, řízení časových programů a sledování trendů mohou provozovatelé lokálně ovládat jednotlivé místnosti. Možný je rovněž vzdálený dohled přes webový prohlížeč z počítače anebo tabletu.

Dalšími významnými památkami, které chrání Desigo PX jsou například Státní hrad a zámek Český Krumlov či brněnský Špilberk, cenné sbírky Národní galerie v Anežském klášteře nebo originál Zlaté buly sicilské v Národním archivu v Praze.

Zabezpečení proti vandalům a neoprávněnému vniknutí

O zabezpečení proti nedovolenému vniknutí či proti vandalům se starají platformy pro videodohled, systém kontroly vstupu a systém pro správu zabezpečení. Otočné kamery dohlížejí například na dvanáctimetrovou plastiku Trifot v Praze od autora Davida Černého.

Kamerový dohled od společnosti Siemens je rovněž využíván na zámku v Lednici kde technologie Siemens umožnily rekonstruovat například rozvodnu z roku 1903 a trafostanici z roku 1911.

Více informací o jednotlivých projektech i technologiích najdete na: www.siemens.cz/pamatky

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com