Doprava a logistika | 12. 07. 2021

Města Brno a Plzeň řídí křižovatky jednowattovými semafory od Yunexu

• Jednowattová technologie s dálkovým monitoringem
  • Nejvyšší úroveň bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích SIL 3 (Safety Integrity Level)
  • Snížení spotřeby energie až o 80 %

Společnost Yunex, s.r.o., dceřiná společnost Siemens Mobility, úspěšně instalovala ve městech Brno a Plzeň moderní technologie, které zlepšují energetickou účinnost semaforů světelné signalizace a zároveň chrání životní prostředí. Jednowattová technologie dosahuje nejvyšší úrovně bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích SIL 3 (Safety Integrity Level).

Nová technologie přináší výrazné úspory díky náhradě elektronických systémů, které ovládaly LED světla, digitálními ovládacími moduly. Výsledkem je zjednodušení elektroniky uvnitř semaforu (spínací prvky a rezistory), která až dosud spotřebovávala většinu energie. Ve srovnání s příkonem 60 wattů, který potřebují tradiční žárovky, je u nového semaforu elektřina potřebná pro jednotlivé světelné signály zredukována na jeden až dva watty. Současně nejmodernější LED diody s extrémně nízkou spotřebou elektrické energie dodávají potřebnou světelnou intenzitu.

„U křižovatek, kde byla doposud používána standardní LED 230 V technologie, může po instalaci jednowattových semaforů Siemens Mobility dojít ke snížení spotřeby energie až o 80 %, což může ročně činit až 1,600 kWh, a produkce emisí CO2 klesne až o 960 kg ročně.“ říká Martin Němec, vedoucí oddělení Urban ve společnosti Yunex, s.r.o. „Investice do moderních technických řešení tak přináší městům nejen zlepšení životního prostředí, ale také potenciální finanční úspory. U měst, která stále používají v semaforech žárovky s vláknem namísto LED technologií, jsou úspory ještě vyšší.“

Nový signalizační systém je zároveň odolnější vůči kolísání napětí v elektrické síti. Speciální obvod v signalizačním systému odděluje a chrání napájecí zdroj světel od distribuční sítě, díky čemuž je semafor výrazně méně poruchový.

Města Brno a Plzeň se tak připojili k řadě evropských měst, které využívají tuto moderní technologii.

Josef Brůha, vedoucí oddělení dopravních průzkumů a světelné signalizace SVSMP:

„Město Plzeň, pro kterou spravuje světelnou signalizaci na křižovatkách Správa veřejného statku města Plzně, přistoupilo již v roce 2012 k instalaci náhrad klasických žárovek světelnými zdroji LED, postupně v 230V provedení a následně se 40V provedením. Tzv. jednowattová technologie je z technologického hlediska logickým nástupcem předchozích řešení, které přináší další výrazné úspory elektrické energie.“ říká Josef Brůha, vedoucí oddělení dopravních průzkumů a světelné signalizace SVSMP. V současné době je v Plzni touto technologií osazeno 13 SSZ a další jsou ve výstavbě. Energetická spotřeba světelné signalizace na křižovatce se tak dostala na hodnoty řádově stovky wattů. Velmi významným prvkem je i vysoká provozní spolehlivost a bezpečnost této technologie. Používání nejmodernějších technologií v oblasti řízení dopravy je pro město Plzeň zárukou dodržení požadovaných standardů a zajištění nejvyšších nároků kladených na bezpečnost provozu, spolehlivost a efektivitu dopravních systémů.“

Společnost Yunex Traffic působí ve více než 40 zemích a její inteligentní dopravní řešení v současné době využívají velká města po celém světě, včetně Dubaje, Londýna, Berlína, Bogoty a Miami. Yunex Traffic je jediným dodavatelem, který může nabídnout všechny hlavní regionální standardy požadované v Evropě, Velké Británii, Asii a Americe.

Další informace o společnosti Yunex Traffic naleznete na adrese: www.yunextraffic.com.

Sledujte Yunex Traffic na Twitteru: @yunextraffic

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.