Doprava a logistika | 04. 03. 2015

LokoTrain převezme první ze tří lokomotiv Siemens Vectron

DSC_0073.JPG

Společnost LokoTrain přiveze na české koleje zbrusu nové lokomotivy typu Vectron z produkce Siemens. Bude se jednat celkem o tři vícesystémové elektrické lokomotivy, najaté od rakouského poolu ELL (European Locomotive Leasing). První lokomotiva bude předána v pátek 6. 3. 2015 v dopoledních hodinách v Břeclavi. Další dva stroje se připojí ještě na jaře tohoto roku. Společnost LokoTrain poskytuje převážně pronájem elektrických lokomotiv a tímto krokem tak výrazně posílí svou flotilu najatých i vlastních lokomotiv.

Vectron MS od společnosti Siemens patří mezi interoperabilní lokomotivy určené pro nákladní i osobní dopravu. Společnost LokoTrain plánuje jejich využití dopravci zejména na hlavních dálkových železničních tazích České republiky (I. a II. železniční koridor) s tranzitem do Německa, Polska, Rakouska, na Slovensko či do Maďarska. Kromě národních zabezpečovačů jsou lokomotivy vybaveny také ETCS v souladu s požadavky evropských směrnic.

„Již od prvopočátku bylo naší filozofií vybudovat v České republice lokomotivní pool, který by byl otevřený všem dopravcům ve střední a východní části Evropy. Liberalizace železniční dopravy postoupila o velký krok dopředu, ale největším problémem bylo a stále je hnací drážní vozidlo,“ vysvětluje Evžen Nečas, ředitel společnosti LokoTrain a dodává: „V České republice, ale i v okolních státech jsou ve velké míře dopravci využívány dieselelektrické, někde i klasické jednosystémové elektrické lokomotivy vyrobené v 60. a 70. letech minulého století. Tyto lokomotivy byly poplatné této době. Svou konstrukcí a výkonem již plně nevyhovují dnešním dopravním požadavkům. A to jsou právě ty důvody, proč jsme začali stavět úplně nový systém lokomotivního parku pro dopravce s využitím vícesystémových moderních lokomotiv s velkým výkonem. Náš lokomotivní pool je určen všem dopravcům střední a východní Evropy, kteří chtějí využívat rychlou, hospodárnou, interoperabilní a v neposlední řadě ekologickou dopravu.“

Roman Kokšal, ředitel dopravní divize společnosti Siemens, jeho slova potvrzuje a dodává: „Moderní vysoce výkonné elektrické lokomotivy Vectron přesně zapadají do konceptu společnosti LokoTrain. Jsou schopné provozu ve všech okolních zemích včetně Maďarska a významně přispívají k zajištění rychlé a hospodárné dopravy. Navíc díky nim odpadá neefektivní výměna lokomotiv na státních hranicích. Zvýšení rychlosti a produktivity železniční dopravy je významným nástrojem k odlehčení silnic a dálnic od zatížení těžkou nákladní dopravou.“

Technické parametry lokomotiv Vectron pro LokoTrain:

• Délka: 18 980 m
  • Šířka: 3 012 m
  • Výška: 4 248 m
  • Napájecí systémy: AC 25 kV, 50 Hz; AC 15 kV, 16,67 Hz; DC 3 kV; DC 1,5 kV
  • Nejvyšší trakční výkon: 6 400 kW
  • Tažná síla při rozjezdu: 300 kN
  • Nejvyšší provozní rychlost: 160 km/h
  • Hmotnost: cca 89 t

Charakteristiky lokomotiv Siemens Vectron:

• Vysoká produktivita: vysoké normativy zátěže, rychlá a dynamická jízda, dlouhá vozební ramena
  • Interoperabilita a z ní vyplývající široký provoz po Evropě
  • Nízké náklady životního cyklu: nízká spotřeba energie, nízké náklady na údržbu, vysoká disponibilita
  • Variabilnost provedení a flexibilita změn
  • Servisní zázemí a možnost volby různých způsobů zajištění údržby

Více informací naleznete na www.siemens.cz/vectron

Společnost LokoTrain

LokoTrain s.r.o. je licencovaný drážní dopravce v rámci Evropské unie a je držitelem osvědčení o zavedeném systému bezpečnosti v nákladní drážní dopravě pro Českou a Slovenskou republiku, a je taktéž držitelem licence dopravce pro vlečku ArcelorMittal. Servisní činnost pro dopravce spočívá v pronájmu hnacích drážních vozidel (lokomotiv) včetně obsluhy (strojvedoucích). Společnost LokoTrain má akreditované školicí středisko pro strojvedoucí s vlastními prostory pro školení a výcvik. Více informací naleznete na http://www.lokotrain.eu a také na firemním Facebooku.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice. Již 125 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. S počtem 9,2 tisíce zaměstnanců se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2014 obrat 34,9 miliard Kč. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a celosvětového působení. Společnost působí ve více jak 200 zemích a své aktivity rozvíjí zejména v oblastech elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens AG patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí. Siemens je jedničkou na trhu v instalaci offshore větrných elektráren, patří mezi hlavní dodavatele pro paroplynové zdroje a technologie pro přenos energie, je průkopníkem v oblasti řešení pro veřejnou infrastrukturu, průmyslovou automatizací a softwarová řešení. Společnost je také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení a technologií pro laboratorní diagnostiku. Ve finančním roce 2014, který skončil 30. září 2014, dosáhl Siemens obratu 71,9 miliard EUR s čistým ziskem 5,5 miliard EUR a zaměstnával 357 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.