Doprava a logistika | 24. 09. 2020

Lokomotivy Siemens Vectron získaly schválení pro provoz v Dánsku

• Tři lokomotivy pro Dánské státní železnice (DSB) dodány s časovým předstihem
  • Lokomotiva Vectron je schválena pro provoz už ve 20 zemích

Lokomotivy Vectron verze AC získaly dne 25. září 2020 oficiální schválení do provozu od dánského úřadu pro dopravu „Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen“. Schválení je významným milníkem pro uvedení do provozu všech 42 lokomotiv Vectron, které si objednaly Dánské státní železnice (DSB) od společnosti Siemens Mobility během posledních dvou let. První tři lokomotivy budou dodány zákazníkovi již v září 2020.

"S Vectrony získávají Dánské státní železnice flotilu moderních lokomotiv, která se vyznačuje kvalitou a vysokou spolehlivostí. Schválení a uvedení do provozu Vectronu v Dánsku je důležitým příspěvkem k zajištění udržitelné evropské železniční dopravy. Obzvláště nás těší, že můžeme lokomotivy předat našim zákazníkům dříve, než bylo původně plánováno,“ říká Michael Peter, generální ředitel společnosti Siemens Mobility.

„Pro DSB začíná budoucnost dodávkou těchto prvních tří lokomotiv Vectron od společnosti Siemens Mobility. Elektrické lokomotivy budou mít pozitivní vliv na naši ekologickou stopu, a to ve vztahu ke spotřebě energie a lokálním emisím, a budou dále podporovat cíle DSB poskytovat udržitelný, spolehlivý a flexibilní provoz vlaků, který bude přínosem pro naše cestující,“ říká Flemming Jensen, generální ředitel DSB.

Nové lokomotivy pro DSB budou provozovány v Dánsku a Německu a budou použity především v regionální dopravě spolu s dvoupodlažními osobními vozy DSB. Všechny lokomotivy disponují maximálním výkonem 6 400 kW a dosahují nejvyšší provozní rychlosti 200 km/h. Vectron AC je navržen pro provoz na napěťových systémech 25 kV / 50 Hz i 15 kV / 16,7 Hz a je vybaven jednotným evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS a národními vlakovými zabezpečovači PZB / LZB a DK-STM.

Lokomotivy Vectron zařadilo do svých flotil už 50 zákazníků, kteří celkem objednali přes 1000 těchto vozidel. Vectron lze nyní, včetně nového schválení v Dánsku, provozovat ve 20 evropských zemích. Lokomotivy jsou certifikovány pro provoz v Rakousku, Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Finsku, Německu, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku, Slovinsku, Švédsku, Švýcarsku a Turecku.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.