Doprava a logistika | 18. 12. 2013

Lokomotivy pro AWT jsou už v plném počtu

Foto_1_AWT_ES64U4__c_Siemens.jpg

Společnost Advanced World Transport (AWT), největší soukromý nákladní železniční dopravce v České republice, převzala včera další dvě moderní elektrické vícesystémové lokomotivy Siemens typu ES64U4. Doplnily tak první lokomotivu stejného typu, která byla zákazníkovi předána letos v listopadu. Koupě nových strojů, známých také pod názvem Taurus, je součástí postupné modernizace vozového parku AWT, který v současné době čítá přibližně 160 lokomotiv a 5500 železničních vozů.

Představitelé AWT převzali lokomotivy ve Zkušebním centru společnosti Výzkumný Ústav Železniční u Velimi, kde jsou na zkušebních okruzích testována železniční vozidla. Stroje zde mohou dosáhnout rychlosti až 230 km/h, tedy stejné „maximálky“ jako nové elektrické lokomotivy AWT.

První sněhově bílá lokomotiva s logem AWT byla nasazena do provozu již v prvních dnech po předání. Také tyto dvě lokomotivy se zapojí do ostrého provozu ještě do konce letošního roku.

David Kostelník, provozní ředitel společnosti AWT, k nákupu nových lokomotiv uvedl: „Tato akvizice nám umožní poskytovat služby takzvaně bezešvým způsobem. Lokomotivy totiž mohou být díky variabilitě zabezpečovacího zařízení provozovány na území více států, kromě České republiky i v Německu, Rakousku a Maďarsku. Ohromně přínosná pro přepravu nákladu je také tažná síla lokomotiv, která dosahuje až 300 kN.“

Taurus se stal fenoménem již od svého uvedení na trh. Je doslova symbolem moderní železniční dopravy. Dokazuje to i vysoký počet lokomotiv, které jezdí po evropských železnicích, více než 1600 lokomotiv typu Eurosprinter má najeto okolo 2,2 miliard kilometrů. Lokomotiva ES64U4, řečeno sportovní terminologií, je nejvýkonnějším představitelem evropské lokomotivní stáje Siemens. A my jsme rádi, že můžeme právě tyto lokomotivy dodat firmě AWT a přispět tak k modernizaci nejen české železniční dopravy,“ doplňuje Roman Kokšal, ředitel dopravních divizí Siemens ČR.

Obchodní ředitel společnosti AWT Edin Sose k převzetí vozidel dodává: „Pokračujeme v nastaveném směru a dále posilujeme naše vozové kapacity. Nás vozový park chceme modernizovat tak, aby konkurenceschopnost a variabilita nabízených služeb AWT v Evropě nadále rostla. Chceme provozovat moderní interoperabilní vozidla, jež umožní zajišťovat dopravu nejen v ČR, ale i v cizině.“

Zapojení moderních lokomotiv z dílen společnosti Siemens povede i ke zvýšení energetické efektivity vozby těžkých nákladních vlaků AWT. „Obecně je železniční doprava velmi přívětivým druhem dopravy ve vztahu k životnímu prostředí. Pokud bychom chtěli srovnávat se spalovacími motory, jsou výsledky jednoznačné - k přepravení 1000 t na vzdálenost 1 km potřebujete na silnici přibližně 60 l nafty, zatímco na železnici přibližně 10 l téhož paliva. U elektrické trakce, jejímž zástupcem nové lokomotivy jsou, je energetická bilance ještě lepší – zde hovoříme o průměrné spotřebě cca 16 kWh při přepravě 1000 t na 1 km.“ popisuje ekonomickou výhodu nových elektrických lokomotiv provozní ředitel společnosti AWT David Kostelník. Nové lokomotivy Siemens jsou také vybaveny funkcí rekuperace, dokážou tedy při brzdění přetvářet pohybovou energii zpět na elektrickou, jež se následně vrací do distribuční sítě. Pozitivní vliv na energetickou hospodárnost provozu má i moderní elektronická regulace.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 123 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2012 obrat 32,5 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 21,5 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a mezinárodní působení v oblasti průmyslu, energetiky, zdravotnictví a infrastrukturních řešení pro města a jejich okolí. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které generují 40 % jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2012 dosáhl Siemens obratu 78,3 miliard EUR s čistým ziskem 5,2 miliard EUR a zaměstnával zhruba 370 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na www.siemens.cz a www.siemens.com.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.

Lenka Bernklauová, telefon:+420 603 196 685

E-mail: lenka.bernklauova@siemens.com