Doprava a logistika | 11. 02. 2019

Konstrukci 56 regionálních jednotek pro okolí Augsburgu zajistí český tým vývojářů

• Čeští vývojáři Siemens Mobility se podílejí na zakázce v hodnotě přibližně 400 milionů eur
  • Železniční dopravce Go-Ahead Verkehrsgesellschaft Deutschland GmbH objednal 44 jednotek Mireo a 12 jednotek Desiro HC
  • Vozidla s vyšší kapacitou a výrazně lepším komfortem pro cestující vyvíjí mezinárodní tým, jehož součástí jsou čeští konstruktéři, zajišťující mechanickou část vozidel včetně technického vedení projektu

Německý dopravce Go-Ahead objednal u společnosti Siemens Mobility 56 regionálních elektrických jednotek. Vozidla jsou určena pro použití na elektrifikované železniční síti v okolí Augsburgu v jihozápadním Bavorsku. Celkem bude dodáno 44 třívozových jednopodlažních elektrických jednotek Mireo a 12 pětivozových částečně dvoupodlažních elektrických jednotek Desiro HC. Oba typy vozidel mohou být v provozu navzájem spojovány, což umožňuje jejich flexibilní nasazení. Hodnota zakázky činí přibližně 400 milionů eur. Zahájení provozu těchto nových vozidel je plánováno v prosinci 2022.

„Poprvé dodáváme elektrické jednotky dvou různých typů Mireo a Desiro HC, které mohou být v provozu navzájem spojovány. Silné stránky obou vozidel tak mohou být plně využity. Český tým odpovídá za projektový management v rámci Engineeringu, navíc má na starosti vývoj a konstrukci mechanické části souprav. Ta zahrnuje všechny konstrukční prvky od vozové skříně, přes kompletní návrh interiéru a sanitárního modulu až po dílčí systémy a subsystémy ve vozidle. Důležitou úlohu mají naši konstruktéři v oblasti pevnostních výpočtů a zajišťují i výpočty spolehlivosti a nákladů životního cyklu,“ uvádí Roman Kokšal, ředitel Siemens Mobility Česká republika.

Vozidla jsou určena pro železniční tratě Ulm - Augsburg - Mnichov, Würzburg - Ansbach - Treuchtlingen - Donauwörth - Augsburg a Aalen - Nördlingen - Donauwörth. Jsou navržena tak, aby vyhovovala rostoucí přepravní poptávce v regionu. Zejména u spojů z a do Mnichova dojde díky dvoupodlažnímu uspořádání vložených vozů k významnému zvýšení kapacity.

Mireo nabízí cestujícím 216 sedadel a Desiro HC dokonce 538 sedadel. Pro zvýšení flexibility přepravy cestujících mohou být spolu spojeny až čtyři třívozové jednotky Mireo či dvě jednotky Mireo s jednou jednotkou Desiro HC. Bude-li zapotřebí větší kapacita, mohou vyjet dvě spojené jednotky Desiro HC. U každých nástupních dveří je situován víceúčelový prostor. V elektrické regionální jednotce Mireo lze přepravovat 18 jízdních kol a jednotka Desiro HC jich pojme až 45.  Všechny vozy jsou bezbariérové (u Desira HC je bezbariérové spodní podlaží). Kromě toho jsou vozidla vybavena zvedací plošinou pro osoby na invalidním vozíku, která umožňuje jejich pohodlný a bezpečný nástup a výstup, a to i ve stanicích s nízkými nástupišti.

Informační systém pro cestující zobrazuje v reálném čase aktuální časy příjezdu a odjezdu vlaků a možnosti navazujících spojení. Vozidla jsou vybavena rastrovanými skly v oknech, která minimálně tlumí signál mobilních operátorů. Kromě toho je ve vozidlech hotová příprava pro pozdější instalaci technologie Wi-Fi.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí po celém světě a zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí, řadí se mezi přední dodavatele energetických zdrojů a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. V rámci dceřiné společnosti Siemens Healthineers AG je společnost také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení, jako je počítačová tomografie a zobrazovací systémy s magnetickou rezonancí, a lídrem v oblasti laboratorní diagnostiky a klinického IT. Ve finančním roce 2018, který skončil 30. září 2018, dosáhl Siemens obratu 83 miliard EUR s čistým ziskem 6,1 miliard EUR a zaměstnával 379 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.