Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 18. 12. 2019

Když hory volají – Siemens představuje inovativní řídicí systém pro lanovky a lyžařské vleky

Lanovka v Rosswaldu

Společnost Tscharner Technik (Tscharner) vybavuje lanovky a lyžařské vleky řídicími systémy, které obsahují vlastní software a bezpečnostní prvky Siemens. Při vývoji nové verze softwaru bylo navíc aktualizováno vizuální rozhraní. Poprvé bylo nové řešení instalováno na vlecích a lanovce ve švýcarském areálu Rosswald u střediska Brig. Nový řídicí systém zaujme intuitivním ovládáním a srozumitelným displejem. Zařízení navíc analyzuje všechna data týkající se lanovky, jako je rychlost nebo zrychlení a přenáší je do pohonné soustavy. V případě poruch je kdykoliv možné provést údržbu prostřednictvím vzdáleného připojení VPN (Virtual Private Network).

Provoz lanovek a lyžařských vleků podléhá přísným normám a bezpečnostním předpisům. U každé lanovky nebo vleku je nezbytné trvale sledovat asi 20 bezpečnostních ukazatelů. Zvláště kritickým aspektem jsou brzdové systémy, na které se zaměřují tři samostatné kontrolní požadavky. Brzdové systémy se navzájem sledují a v případě poruchy aktivují nouzové zastavení. Aby vše dokonale a bezpečně fungovalo, je potřeba řídicí systém, který je spolehlivý a snadno ovladatelný. Společnost Tscharner proto pro své řídicí systémy používá produkty řady Simatic S7-1500 od společnosti Siemens. Konkrétně se jedná o kompaktní CPU (Central Processing Unit) 1510-SP-F založený na distribuovaném I / O systému ET 200SP.

Všechny informace na první pohled

Obsluha lanovek a vleků je sezónní práce a lidé se často střídají. Aby bylo ovládání co nejjednodušší, spoléhá firma Tscharner na jednoduchou a jasnou vizualizaci, která je intuitivní a snadno pochopitelná. Ovládání je založeno na filozofii dvou tlačítek: prvním tlačítkem obsluha odsouhlasí nastavení jednotlivých částí zařízení a vyřešení případných chybových hlášení, druhým tlačítkem zařízení spustí. Obsluha navíc může přehledně sledovat stav celého vleku nebo lanovky na srozumitelném displeji. Použit je velký sedmipalcový dotykový panel Simatic HMI (Human Machine Interface). Data se s pohonnou soustavou vyměňují prostřednictvím otevřeného průmyslového standardu Ethernet Profinet.

Globální podpora

Pro snadnou a rychlou údržbu v případě poruchy zařízení nepotřebuje připojení k internetu. Pro vzdálený přístup je dostatečný GSM modem, který může řídicí systém použít ke komunikaci se serverem firmy AVM Engineering AG (AVM) prostřednictvím VPN. Společnost AVM se specializuje na průmyslovou automatizaci a může personálu obsluhy lyžařských vleků a kdekoliv na světě kdykoliv poskytnout vzdálenou podporu a pomoc.

Oblíbené řešení

Spolupráce společností Tscharner a AVM a využití komponentů Siemens se osvědčuje v aplikacích po celém světě. Na konci roku 2018 byla v Nepálu uvedena do provozu duální lanovka, jejíž kabina může přepravit až 20 osob do výšky přes 3 200 metrů. Po pouhých dvou týdnech projekčních prací mohla být lanovka předána provozovateli.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com