Celofiremní | 17. 06. 2021

Každý den se do práce těším, říká Viktor ze Siemens Advanta

Viktor Žalud je hardwarový vývojář a v Siemens Advanta se zaměřuje na vývoj zařízení pro průmyslovou automatizaci. „Každé zařízení musím navrhnout, nechat vyrobit, otestovat jeho funkcionalitu a zajistit, aby splňovalo všechny předpisy a normy,“ popisuje svou práci. „Práce mě baví i proto, že každý půlrok vymýšlím řešení pro jiný výrobek a všechny jsou unikátní,“ vysvětluje.

Když Viktor před devíti lety v Siemens Advanta začínal, byla to malá „rodinná“ firma s 30 zaměstnanci. „Dneska je nás 300 plus, ale způsob, jak pracujeme, se nezměnil. Pořád je tu úžasná atmosféra, nejen v týmu, ale i napříč týmy a managementem. Když řešíme nějaký problém, vždycky se domluvíme. Přijde kolega, pomůže a neptá se, kolik to zabere času. Každé ráno se probouzím s pocitem, že se do práce těším.“

Když vedoucí rozumí práci i lidem

Na svých nadřízených Viktor oceňuje nejen znalosti a odborné zkušenosti, ale i porozumění specifické práci vývojářů. „Naši nadřízení jsou vzor, jaký by měl management být. Po lidské i technické stránce jsou lídři. V praxi to znamená, že když řešíme konkrétní problém, náš vedoucí má takovou úroveň technických znalostí, že nám dokáže poradit, jakou cestou bychom se měli vydat." Svou práci Viktor považuje za svůj největší koníček. „Je skvělá pro lidi, kteří se chtějí rozvíjet. Takoví zde vždy dostanou podporu od vedení.“

Stále zkoušet něco nového

Vedle vývoje hardwaru zastává Viktor pozici metrologa. Stará se o laboratorní měřicí přístroje a zajišťuje nákup nejmodernější techniky. „Snažím se vybavit laboratoř tím nejlepším, co k práci potřebujeme. Poslední kousek, co jsme si do laboratoře pořídili, je rework stanice, která nám umožňuje na stávající desku přepájet BGA součástky během desítek minut bez cizí pomoci.“

Pro ty nejnáročnější projekty je však třeba navázat spolupráci s vědeckými pracovišti. „Podílel jsem se na projektu, pro který bylo nutné zajistit měření radiační odolnosti našich zařízení. Navázali jsme spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu v Řeži, kde jsme použili urychlovače a ozářili naše zařízení, abychom ověřili jeho odolnost proti radiaci.“ Česká pobočka Siemens Advanta se tak stala jediným koncernovým pracovištěm, které dokáže radiační testy zařízení zajistit.

Práce a rodina – oboje na prvním místě

Za svůj životní styl si Viktor vybral venkovskou pohodu. „Bydlím v malé vesnici u řeky blízko lesa, takže rád trávím čas v přírodě. Když zbude čas mezi rodinou a prací, tak jedu ven na kolo,“ popisuje své mimopracovní aktivity. „Pro mě jsou v Siemens Advanta nejzajímavější dva benefity, a to možnost pracovat z domova a benefitní systém, který si každý může nastavit podle svých preferencí. Kombinovat se dá vlastně cokoli – od příspěvku na penzijní a životní pojištění přes sporty po cestování.“

Přidejte se k Siemens Advanta

Siemens Advanta zaměstnává v České republice přes 300 odborníků, v Evropě pak více než tři tisícovky. Dlouhodobě se podílí na procesu vývoje produktů Siemens a identifikuje nové trendy na trhu s cílem naplňovat potřeby zákazníků prostřednictvím inovativních koncepcí a řešení.

V současné době Siemens Advanta hledá nové kolegy na místa vývojářů softwaru, programátory Linux a testery. Nová místa nabízí v Praze, Plzni a Brně.

Zkušení vývojáři, absolventi a studenti technických oborů se mohou s nabídkou volných míst seznámit na www.siemensvyvojar.cz

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com