| 16. 10. 2019

Italský výrobce mozzarelly zmodernizoval výrobu špičkovou řídicí technologií Siemens

Mlékárna Brimi

Mlékárna Brimi Milchhof Brixen (Brimi) patří mezi tři nejznámější italské výrobce mozzarelly a každou hodinu vyrobí až 2 550 kilogramů oblíbené mozzarelly Brimi. Při modernizaci výroby společnost Brimi investovala do komplexního vybavení, které umožní efektivní analýzu procesů, optimalizaci, sledovatelnost a v případě potřeby i rozšíření produkce. Jádrem nového řešení je řídicí systém od společnosti Siemens. Integrovaná řídicí technologie, která byla úspěšně instalována za běhu, umožňuje vizualizaci celé výroby pomocí uživatelsky přátelských rozhraní a usnadňuje řešení problémových situací.

Kromě své slavné mozzarelly vyrábí mlékárna Brimi i řadu doplňkových sýrových výrobků: čerstvého mléka, smetany, másla a jogurtu. Výroba všech těchto výrobků podléhá přísným zdravotnickým předpisům. Všechny procesy musí být neustále dokumentované a sledovatelné. Jedním z požadavků je, že jakákoli vadná šarže musí být detekována a nahlášena trhu během pouhých čtyř hodin. Kvalitu v mlékárně Brimi dokladuje více než 70 000 mikrobiologickch a asi 260 000 chemických rozborů ročně a jejich výsledky musí být uchovávány nejméně po dobu dvou let. Tyto předpisy představovaly pro stávající automatizační systém velkou zátěž, proto mlékárna Brimi rozhodla o modernizaci technologie řízení procesů pomocí řídicího systému Simatic PCS 7 V8.2 od společnosti Siemens.

Spolehlivá automatizace pomocí standardních modulů

Realizaci retrofitu zajišťoval dlouhodobý partner společnosti Siemens Pavis Engineering GmbH se sídlem v Ravensburgu. Nové řešení zahrnuje jednu inženýringovou stanici (ES), dvě redundantně nakonfigurované operační stanice (OS) a deset operátorských klientů distribuovaných po celém závodě. Centrální automatizaci zajišťuje řídicí jednotka Simatic S7-410. Do vizualizačního systému jsou integrovány tři distribuované ovladače Simatic S7-400 pro výrobní závod, sýrárnu a sýrové kádě a tucet ovladačů pro menší pomocné operace. Vizualizační systém byl vytvořen replikací známých uživatelských rozhraní, aby poskytoval pohodlnější obsluhu pro uživatele. Brimi jako svůj programovací standard používá knihovnu Advanced Process Library (APL). Knihovna standardu PCS 7 dodává připravené stavební bloky pro realizaci jednotlivých automatizačních úkolů, což zjednodušuje proces vývoje. Bezproblémovou sledovatelnost celé produkce umožňuje Simatic PCS 7 Process Historian.

Všestranná spokojenost

"Udělali jsme správný krok se správným partnerem, když jsme se rozhodli postavit technologii řízení procesů na Simatic PCS 7 verze 8.2," uzavírá projektový manažer Brimi Markus Stecher. „Naše produkce nyní pevně stojí na standardizovaném základě. Jsme připraveni dále optimalizovat a rozšiřovat naše operace.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com