Technologie budov, Průmysl | 17. 09. 2018

Inteligentní systém LOGO! promění obyčejný dům v chytrý

Díky internetu a nástupu inteligentních technologií je dnes možné na dálku řídit prakticky jakékoli zařízení. Na tomto poli je Siemens dlouhodobý technologický a inovační lídr, který dokáže obsáhnout jakkoli náročné automatizační úlohy – od řízení velkých továren a letištních hal po malé rodinné domky.

Programovatelný logický modul LOGO!, který je nyní dostupný ve verzi 8.2., se ideálně hodí pro jednoduché úlohy při správě rodinného domu. Zajistí bezpečný provoz domácí čistírny odpadních vod, zavlažování zahrady, zapne a vypne topení, ohřeje saunu nebo ohlídá filtraci bazénu a zvládne i další úkoly. „Záleží jen na požadavcích investora, pro jakou aplikaci automatizační systém požaduje. Můžete s ním vzdáleně spravovat, monitorovat a řídit třeba i chov domácích zvířat,“ vysvětluje Tomáš Froněk, produktový manažer společnosti Siemens.

S modulárním systémem LOGO! lze komunikovat buď prostřednictvím internetu nebo sítě GSM. Díky integrovanému webovému serveru umožňuje ovládat některé funkce z chytrého telefonu a když se stane něco mimořádného, okamžitě vás upozorní. Nejnovější verze navíc nabízí rozšířenou možnost správy webového rozhraní. „V nové verzi si každý klient může vytvořit vlastní design stránek a vkládat tam libovolné obrázky, výkresy nebo texty,“ dodává Froněk. To vše díky nástroji pro generování stránek bez nutnosti cokoliv programovat.

Malý, ale šikovný

LOGO! 8 je mimo správy rodinných domů schopný řešit i velice komplexní úkoly včetně síťové komunikace jak v oblasti automatizace budov, tak v jednoduchých průmyslových aplikacích. Za dostupnou cenu nabízí velké množství funkcí, jako je zpožděné spínání, pulzní relé, čítače či astronomické hodiny a navíc šetří místo v rozváděči.

Integrovaný ethernetový port a 8DI/4DO/4AI v základní konfiguraci umožňuje snadné a rychlé uvedení do praxe. Inteligentní relé obsahuje také integrovaný webový server a vzdálenou správu již v základní jednotce. Programovatelný logický modul navíc nabízí možnost integrace do sběrnice KNX/EIB, zabudovaný datový log pro ukládání hodnot a integrovanou ethernetovou komunikaci. Veškerá zařízení lze snadno spravovat přes chytré telefony a tablety odkudkoli.

Systém LOGO! představí český Siemens na veletrhu For Arch 18. –22. září v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech, Hala 4, stánek 4B11.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com