Celofiremní | 17. 06. 2021

I ve velké firmě je místo pro startupového ducha

Michal Brouček pracuje v plzeňské pobočce společnosti Siemens Advanta dva a půl roku jako softwarový inženýr a vedoucí vývojového týmu. Svou práci si velmi pochvaluje. Kromě technických záležitostí má na starosti i spokojenost svých kolegů v týmu a zajišťování celkové pohody na pracovišti.

Jeho hlavní pracovní náplní je vývoj zařízení pro průmyslovou automatizaci, která jsou založena na platformě OS Linux. Momentálně má rozpracované dva dlouhodobé projekty a práci na nich si užívá. „Je to zajímavá, nemonotónní práce, kdy nestačí naučit se jednu technologii a tu používat stále dokola. Z podstaty projektů, na kterých pracujeme, jsme nuceni se stále učit nové věci a ty aplikovat do praxe,“ popisuje Michal, co jej na práci v Advantě baví.

K atraktivitě práce podle něj přispívá i linuxové prostředí. „Při práci na produktech založených na operačním systému Linux nejde o proprietární technologie, resp. software s uzavřeným kódem, ale o technologie, které jsou tzv. open source, tedy dostupné i širší veřejnosti. My v Advantě této otevřenosti využíváme a snažíme se tyto technologie integrovat do již existujících průmyslových řešení,“ vysvětluje hlavní cíl jejich činnosti. Příznivým faktorem je i to, že při práci na projektech mají, jak se říká, volnou ruku.

Překvapilo mě, jaká se tu dělá zajímavá práce

Ve svém oboru má Michal rozsáhlé znalosti a zkušenosti, které sbíral i v zahraničí, například na Novém Zélandu. V Advantě je nyní může plně zúročit. Přitom když do této firmy poprvé přišel, nevěděl, co má očekávat. Hledal tehdy práci softwarového vývojáře, která nebude příliš svázaná firemními procesy a kde si bude moci vybrat, které softwarové nástroje použije a jakým způsobem.

O to více byl následně v Advantě překvapen – nutno dodat, že velmi příjemně. „Až na pohovoru a během prvních dnů v zaměstnání jsem zjistil, jaká se tu dělá zajímavá vývojová práce. Spadáme sice pod velkou společnost Siemens, ale snažíme se držet si startupového ducha. Projekty realizujeme podobně, jako to dělají v malých firmách,“ přibližuje své začátky v Advantě Michal.

Jeho tým je skutečně docela malý: aktuálně čítá čtyři vývojáře a dva testery. „Objem práce však neustále narůstá, a proto v současné době hledáme nové kolegy na pozici vývojář/vývojářka, ale i tester/testerka,“ říká Michal.

Zaměstnání, které je i koníčkem

Práci v Advantě věnuje Michal mnoho energie, část si jí ale schovává pro svou rodinu. „Máme doma dvě malé holčičky, které se ode mne dožadují spousty pozornosti. K tomu je třeba přičíst, že jsme se v nedávné době přestěhovali, takže času opravdu není nazbyt,“ prozrazuje Michal něco o svém soukromí.

Pokud mu zbude chvilka volna, vyráží hlavně za sportem. „Dříve jsem hodně lezl po skalách. Rád si také zahraju fotbal, jezdím na kole nebo si jdu zaběhat,“ vypočítává Michal své volnočasové radosti. Jedním dechem však dodává, že k jeho velkým koníčkům patří i jeho práce v Advantě. „Práce pro mě musí být i zábava. Kdyby mě nebavila, dělat bych ji nemohl,“ uzavírá Michal Brouček.

Přidejte se k Siemens Advanta

Siemens Advanta zaměstnává v České republice přes 300 odborníků, v Evropě pak více než tři tisícovky. Dlouhodobě se podílí na procesu vývoje produktů Siemens a identifikuje nové trendy na trhu s cílem naplňovat potřeby zákazníků prostřednictvím inovativních koncepcí a řešení.

V současné době Siemens Advanta hledá nové kolegy na místa vývojářů softwaru, programátory Linuxu a testery. Nová místa nabízí v Praze, Plzni a Brně. Zkušení vývojáři, absolventi i studenti technických oborů se mohou s nabídkou volných míst seznámit na www.siemensvyvojar.cz

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com